Usvojiti plan parlamentarnog nadzora

Institut alternativa poziva članove skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu da usvoje godišnji plan parlamentarnog nadzora, na što ih obavezuje Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Prema Zakonu, parlamentarni nadzor se vrši “redovno prema godišnjem planu koji donosi Odbor i vanredno po potrebi”, Odbor do kraja kalendarske godine donosi godišnji plan parlamentarnog nadzora za narednu godinu. Kako je Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane usvojen krajem decembra 2010, a stupio na snagu početkom januara 2011, nije bilo realno očekivati da se u isto vrijeme pripremi i godišnji plan aktivnosti za 2011. Ipak, ne smije se dopustiti da da Odbor u ovoj godini funkcioniše bez usvojenog plana.

Program rada Vlade u prvih 100 dana i prioritetne aktivnosti u 2011. godini može pružiti polaznu osnovu za planiranje aktivnosti Odbora. Brojne planirane aktivnosti i prioriteti ministarstava, najavljeni prijedlozi zakona, propisa i akata kao i aktivnosti u bezbjednosnom i odbrambenom sektoru zahtijevaju da Odbor pristupi planiranju svojih obaveza u okviru sopstvenog godišnjeg plana. Takođe, kako je obim nadležnosti ovog Odbora proširen i zakonski utvrđen, neophodno je pristupiti pažljivom planiranju radi ispunjavanja zadataka koji su pred članovima Odbora, koji uključuju razmatranje godišnjih i posebnih izvještaja subjekata nadzora, praćenje rada i izvršenje budžeta ovih subjekata, monitoring učešća Vojske Crne Gore u mirovnim misijama i brojne druge nadležnosti.

Svrha ovakvog plana nije u tome da se detaljno navedu sve moguće aktivnosti Odbora i navedu precizni rokovi njihovog ostavrenja. Plan parlamentarnog nadzora je potreban kako bi se napravio okvir aktivnosti Odbora, predvidjele aktivnosti van redovnog zasijedanja Skupštine, zacrtali ciljevi rada za ovu godinu, ali i stvorili indikatori na osnovu kojih bi se rad Odbora mogao procjenivati na kraju godine.

Zato očekujemo odgovoran odnos prema konsenzusom usvojenom Zakonu i obavezama utvrđenim od strane samih poslanika. Razlog više je i obaveza pripreme kalendara i rasporeda rada skupštinskih odbora pomenuta u Akcionom planu Skupštine za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge, kao jedan od zadataka za prvi kvartal 2011.

Planiranje rada Odbora u ostvarivanju zakonodavne i kontrolne uloge pružiće priliku poslanicima da se bolje pripreme za nadležnosti koje su pred njima i, u saradnji sa Skupštinskom službom, svojim poslaničkim klubovima i partijskim organima, daju veći doprinos sprovođenju demokratske kontrole sektora odbrane i bezbjednosti.

Usvajanjem plana stvoriće se i neophodni preduslovi za angažovanje civilnog društva u praćenju rada Odbora i druge oblike saradnje Odbora i civilnog društva.

Marko Sošić
Saradnik na projektima Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *