U susret rezultatima reforme javne uprave: Ka boljem monitoringu od strane civilnog društva

Nakon šest mjeseci primjene Strategije reforme javne uprave, Institut alternativa je sa partnerima i predstavnicima uprave radio na unapređenju smjernica za praćenje ove važne reforme od koje zavisi naš ukupan napredak u evropskoj integraciji, depolitizaciji društva i sprječavanju zloupotreba javnih resursa.

Unaprijeđena metodologija za praćenje Strategije reforme javne uprave rezultat je radionice koju je Institut alternativa organizovao 16. i 17. januara u sklopu projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”. Projekat sprovodimo uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), u saradnji sa partnerima – nevladinim organizacijama Bonum, Novi horizont, Natura i Centar za istraživačko novinarstvo.

Strategija za reformu javne uprave usvojena je na Vladi u julu prošle godine, a do sada je realizovana samo jedna aktivnost – usvajanje Zakona o upravnom sporu. Cilj radionice je bio da se dodatno razrade smjernice za praćenje reforme od strane civilnog društva, naročito u oblastima od posebnog značaja za građane, kao što su pružanje upravnih usluga, učešće u donošenju odluka, i ostvarivanje slobodnog pristupa informacijama.

Radionici su pružili doprinos i predstavnici Centra za građansko obrazovanje, Centra za razvoj nevladinih organizacija i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova i nedavno formiranog Ministarstva javne uprave.

Projekat “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži” ima za cilj da, osim praćenja reformskih procesa u ovoj oblasti, unaprijedi kapacitete nevladinih organizacija i medija u njihovim istraživačkim i zagovaračkim aktivnostima u oblasti dobre uprave.

Podsjećamo, reforma javne uprave, pored vladavine prava i ekonomskog upravljanja, predstavlja osnovni stub u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Samim tim, spremnost Crne Gore da postane članica EU će se procjenjivati i u odnosu na njen uspjeh da građanima obezbijedi efikasnu, transparentnu i servisno opredijeljenu javnu upravu.

U decembru 2016. godine, Institut alternativa je i nadogradio svoju posebnu stranicu “Moja uprava”, kako bi omogućio građanima da podijele probleme i nedoumice u ostvarivanju svojih prava pred javnom upravom, ali i da se informišu o napretku u ispunjavanju konkretnih aktivnosti u okviru reforme.

Tim Instituta alternativa

Radionica je održana uz pomoć Evropske unije u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, koji sprovode Institut alternativa, Centar za istraživačko novinarstvo, Bonum, Natura i Novi horizont.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *