U odbrani javne riječi na javnom prostoru – Institut alternativa protiv ograničenja javnih okupljanja

Prije mjesec dana, Institut alternativa je uputio pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova povodom izmjena Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, koje je ministar Nuhodžić najavio u odgovoru na poslaničko pitanje. Ministar je najavio izmjene u vidu zabrane organizovanja mirnih javnih okupljanja na saobraćajnicama, zbog navodnog kršenja slobode kretanja i navodne štete učinjenoj privredi, nastale kao posljedica okupljanja ispred zgrade Skupštine u Podgorici.

Dužnost nam je ukazati na činjenicu da je pravo na slobodno mirno okupljanje osnovno ljudsko pravo, zaštićeno Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Najavljenim izmjenama Zakona uvela bi se apsolutna zabrana javnih okupljanja na određenim lokacijama, te bi ovo pravo bilo ugroženo, a Ustav i sva relevantni međunarodni propisi iz ove oblasti prekršeni.

Institut alternativa podsjeća da je međunarodni propisi navode da je privilegija građana da biraju mjesto i vrijeme javnog okupljanja u skladu sa njegovom svrhom, te da kao i da su blanketne restrikcije i apsolutne zabrane na određenim lokacijama po svojoj prirodi problematične jer nisu u skladu sa obaveznim principom proporcionalnosti koji se mora sprovoditi od slučaja do slučaja, a ne unaprijed.

U prilogu možete naći oba pisma upućena Ministarstvu i detaljnije se informisati o problemu na koji ukazujemo.

Pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova, upućeno 13. aprila 2017. godine

Pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova, upućeno 12. maja 2017. godine

Tim Instituta alternativa

Povezano:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *