Susret sa predstavnicima Evropske unije: Potrebna vidljivija podrška civilnom društvu

Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta alernativa, susreo se u Podgorici sa direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje (DG NEAR), gospođom Genoveva Ruiz Calavera i ambasadorom Aivo Oravom, šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Predsjednik UO Instituta alternativa je ukazao na potrebu unapređenja transparentnosti procesa pregovora, kroz otvoreniji pristup dokumentima koje pripremaju Vlada Crne Gore i Evropska komisija.

Sugerisao je potrebu da Evropska komisija traži više od Vlade Crne Gore u procesu pripreme reformskih planova, te da se više okrene rezultatima i suštinskim promjenama, a ne brojnim aktivnostima kojima popunjava izvještaje o realizaciji Akcionih planova.

Kada je riječ o reformama u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ukazao je na potrebu sistematične revizije planova za poglavlja 23 i 24.

Izrazio je bojazan za dalje funkcionisanje Specijalnog državnog tužilaštva, koje je pored ranijih pritisaka i opstrukcija, sada izgubilo podršku velikog dijela javnosti i nastavlja rad pod teretom problematične tužilačke istrage navodnog pokušaja državnog udara.

Muk je naglasio potrebu veće vidljivosti podrške EU nevladinim organizacijama koje se bave osjetljivim pitanjima, kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, transparentnost i odgovornost vlade.

Kada je riječ o položaju nevladinih organizacija, važno je da država razmotri i usvoji novu stratešku politiku prema razvoju NVO, a koja će uključiti cjelovit pristup finansiranju njihovih programa i projekata. Pored toga, potrebna je reforma aktuelnog načina rada, predsjedavanja i sastava članova iz reda Vlade u Savjetu za razvoj NVO.

Između ostalog, ukazao je na potrebu direktnijeg učešća EU u daljem dijalogu između vlade i opozicije. Ocijenio je da izvještaji domaćih nevladinih organizacija o izborima, opozicije, kao i očekivani izvještaj OEBS/ODIHR mogu biti osnova za budući zajednički rad vlasti i opozicije na reformi uslova za naredne izbore.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *