Sudske odluke se moraju poštovati

Cijenimo ohrabrujućom odluku Osnovnog suda u Nikšiću koji je danas donio privremenu mjeru da vrati Nikolu Vukčevića u Savjet RTCG do okončanja pravosnažnosti postupka, kao što je to već urađeno od strane Osnovnog suda u Podgorici u slučaju nezakonito smijenjenog člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

Ovakve sudske odluke, u atmosferi nezabilježnih pritisaka vladajuće partije, predstavljaju snažan impuls za povratak povjerenja u pravosuđe.

Skupština Crne Gore i njeni poslanici ne mogu biti iznad zakona i sudskih odluka. Moguća opstrukcija vlasti da poštuje sudske odluke i zakone ove države bi dalje štetila državnom interesu Crne Gore. Stoga, očekujemo da Skupština odnosno vladajuća većina hitno i dosljedno primijeni sudske odluke, a što znači i obustavljanje procesa imenovanja Ivana Jovetića na mjesto Nikole Vukčevića, kako bi spriječila dalja usložnjavanja inače već vrlo složene situacije u koju je sistem doveden nezakonitim odlukama vladajuće većine.

Takođe, vjerujemo da Ivan Jovetić, kao član akademske zajednice, u ovakvim okolnostima ne želi da nosi hipoteku svog izbora i da će se i on odrediti prema tome u skladu sa javnim interesom.

Postupanje suda u slučajevima nezakonito smijenjenih članova Savjeta RTCG nije samo u fokusu zainteresovane domaće javnosti već i međunarodne i značajno će uticati na ocjenu sistema vladavine prava u predstojećem Izvještaju EK o Crnoj Gori, a samim tim imati ogroman uticaj na dalji kredibilitet procesa pregovora.

Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA)
Zlatko Vujović, predsjednik UO, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *