Šta nam je donio novi Zakon o javnim nabavkama?

Novi Zakon o javnim nabavkama naručiocima je donio nove obaveze i više posla, a ponuđačima je olakšao procedure i unaprijedio transparentnost i konkurentnost postupaka javnih nabavki.

To tvrde naručioci koji su učestvovali na sastanku koji je organizovao Institut alternativa povodom predstavljanja preliminarnih nalaza analize o primjeni novih instituta iz Zakona o javnim nabavkama, čija je primjena počela 7. jula 2020. godine.

Ocjenjuju da je novi Zakon o javnim nabavkama unaprijedio sistem i približio crnogorsko zakonodavstvo u oblasti javnih nabavki zakonodavstvu Evropske unije.

Novi Zakon je donio brojne novine, a primjena pojedinih novih mehanizama i instituta Zakona u drugoj polovini 2020. godine bili su predmet istraživanja Instituta alternativa na uzorku svih ministarstava i opština.

Prvih pola godine primjene Zakona pokazuje da se pojedine njegove i odredbe podzakonskih akata ne primjenjuju dosljedno, a da novi instituti, poput analize tržišta, mogu napraviti više štete nego koristi sistemu javnih nabavki. Neadekvatno planiranje i neispunjavanje planiranog nastavljaju da budu jedna od ključnih boljki upravljanja ovim dijelom javne potrošnje.

Pravilnik o načinu sprovođenja jednostavnih nabavki je u najvećoj mjeri riješio probleme koje su donijele nabavke malih vrijednosti. Ipak, u praksi, ove nabavke izuzete od primjene Zakona o javnim nabavkama moraju kontinuirano biti pod lupom inspekcije za javne nabavke kako bi se obezbijedila dosljedna primjena pravila. Takođe, vrlo je važno da jednostavne nabavke ne budu zloupotrijebljene, već da služe svrsi pojednostavljivanja procedura, bržeg nabavljanja i smanjenja troškova javne nabavke.

Kontrola realizacije ugovora je, nažalost, doživjela fijasko u odnosu na to kako je najavljivana od strane Ministarstva finansija, budući da izvještaji o realizaciji ugovora sadrže malo ili nimalo novih podataka u odnosu na sadržaj ugovora. Neadekvatno praćenje realizacije ugovora, i interno i eksterno, još jedna je hronična boljka sistema javnih nabavki.

Cilj sastanka je bio da naručiocima koji su obuhvaćeni istraživanjem predstavimo preliminarne nalaze praćenja primjene pojedinih instituta i novina ovog Zakona –  analize tržišta, ekonomski najpovoljnije ponude kao sada jedinog kriterijuma za vrednovanje ponuda, izvještaja o realizaciji ugovora, jednostavnih nabavki, kao i planiranja i izvršenja budžeta za javne nabavke.

Sastanku su prisustvovale i predstavnice Direktorata za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao institucije koja vrši institucionalni monitoring sistema javnih nabavki u Crnoj Gori.

Sastanak je okupio skoro 50 učesnika putem ZOOM platforme i uživo, uz poštovanje mjera za suzbijanje Corona virusa.

Iskustva naručilaca i glavne zaključke sa sastanka možete pogledati u kratkom videu:

Sastanak sa naručiocima je organizovan u okviru projekta “Za svrsishodno trošenje javnog novca!”, koji Institut alternativa sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori. Mišljenja i stavovi iskazani u ovom videu ne odražavaju nužno stavove donatora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *