Specijalno tužilaštvo ostalo samo želja

Predstavnici Instituta alternativa, Stevo Muk i Dina Bajramspahić, učestvovali su danas na okruglom stolu Ministarstva pravde o Nacrtu Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i tom prilikom predstavili naše komentare, sugestije i prijedloge u vezi sa ovim nacrtom.

Nacrt Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu koji je dat na javnu raspravu nije plod identifikovanih problema u radu dosadašnjeg Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i predložena rješenja ne odgovaraju stvarnim potrebama. To se najbolje vidi iz toga da se najmanji broj odredbi nacrta odnosi na specijalne tužioce pa Odjeljenje neće pretrpjeti skoro nikakve promjene. Fokus nacrta je, dakle, na promjenama kod drugih subjekata (državnih organa, posebno policije i ostalih organa koji će upućivati svoje zaposlene u ST, banaka, itd.) dok pitanja koja se odnose na samo specijalno tužilaštvo zanemaruju ili uređuju na način na koji je to i do sada bilo slučaj što je veoma problematično.

Ukratko, prema nacrtu:

  1. Nisu stvoreni preduslovi da na pozicije glavnog specijalnog i specijalnih tužilaca dođu najbolji i najsposobniji pravnici sa kapacitetima za vođenje istraga visoko-profilne korupcije i organizovanog kriminala.
  2. Nisu smanjeni bezbjednosni rizici u izboru glavnog i specijalnih tužilaca.
  3. Nisu definisane nadležnosti tako da omoguće Specijalnom tužilaštvu da se posveti najkompleksnijim predmetima već će biti zatrpani i predmetima korupcije najniže vrijednosti.
  4. Nije dovoljno ojačan autoritet Glavnog specijalnog tužioca u Policijskom odjeljenju.
  5. U potpunosti je izostavljeno propisivanje mjerenja radnog učinka glavnog i specijalnih tužilaca.
  6. U potpunosti je izostavljeno propisivanje kontrole odbačaja krivične prijave.
  7. Nije propisana procedura za utvrđivanje broja specijalnih tužilaca.
  8. Nije pružena nikakva budžetska stabilnost pa ni budžetski iznos opredjeljen za ovo tužilaštvo neće biti poznat jer će biti “utopljen” u ukupan budžet Državnog tužilaštva.
  9. Nije propisano posebno izvještavanje prema Skupštini niti dodatno izvještavanje Tužilačkog savjeta.

Iako je suvišno ponavljati, podsjećamo da svi izvještaji Evropske komisije o napretku Crne Gore ponavljaju iste ocjene o zabrinjavajućem stanju u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, i posebno nedostatka bilansa proaktivnih istraga u ovoj oblasti. Teret postizanja rezultata u ovom polju je upravo na budućem Specijalnom državnom tužilaštvu. Međutim, ovakav nacrt zakona ne odražava ni najmanju volju da se zaista Specijalno tužilaštvo unaprijedi već samo “kozmetički” reformiše.

Naše komentare u cjelini možete pronaći ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *