Sloboda štampe

Simbolično, na četvrtu godišnjicu ubistva direktora i glavnog urednika dnevnog lista “Dan”, Predsjednik Vlade je govorio o medijima i novinarstvu.

Umjesto novih informacija o nalogodavcima i saučesnicima u zločinu za koji još uvijek niko nije pravosnažno osuđen, Premijer je ponudio svoju verziju objektivnog, kompetentnog, kritički utemeljenog novinarstva.

Ukupnu domaću I međunarodnu javnost trebao bi da zabrine novi Đukanovićev javni poziv na distanciranje i osudu novinarstva koje se kritički odnosi prema vlasti.

Upoređivanjem nepodobnih novinara sa personalnim simbolima poznatih nacionalističkih stranaka, Premijer pokušava da zamjenom teza nepodobne medije označi kao antisistemske I antievropske elemente.

Ako je Predsjedniku Vlade u zemlji u kojoj on obavlja peti mandat na tom mjestu, a partija čiji je on Predsjednik decenijama vrši apsolutnu vlast, tako važno da pozove na obračun sa nekoliko nepodobnih medija, onda je lako moguće da se klizi u neku vrstu pokušaja apsolutne kontrole svih segmenata društva.

Moguće je da se nakon ovog javnog poziva na obračun sa medijima I novinarima ubrzo pojave neki novi nosioci prava na život, privatnost i mir slobodnih novinara I drugih javnih licnosti. Kao što je to bilo ranije nakon saopštenja partije na čijem je čelu Đukanović.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *