Škola za održive i koherentne javne politike

Institut alternativa nastavlja sa uspješnom realizacijom pete Škole javnih politka koju je i ove godine podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Projekat je najbolje ocijenjen u kategoriji “Vaninstitucionalno obrazovanje i vaspitavanje djece i omladine”.

Crnogorski pregovori sa Evropskom unijom se kreću ka fazi kada nacionalni kapaciteti za izradu i koordinaciju javnih politika treba da budu sistematični i temeljni. Javne politike ne smiju imati sadržajnih manjkavosti, moraju biti međusobno konzistentne, ekonomski efikasne i finansijski održive, a mehanizmi za njihovo pravilno sprovođenje i nadzor obezbijeđeni.

Međutim, problemi u ovoj oblasti ostaju brojni počev od slabih kapaciteta Vlade za preispitivanje nacrta javnih politika i procjenjivanje jesu li njima ispunjene prethodne obaveze. Takođe, sektorske politike nisu koherentno izrađene i često im nedostaje proračun troškova ili veza sa srednjoročnim okvirom troškova, što izlaže riziku njihovo buduće sprovođenje. Ministarstava se fokusiraju samo na sprovođenje javnih politika, dok relativno mali broj državnih službenika radi na njihovoj analizi i izradi, a postoje i značajne slabosti u sprovođenju međuresorskih i javnih konsultacija. Ove navode potvrđuje i Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore.

Sa ciljem uticanja na uklanjanje ovakvih nedostataka u radu crnogorske javne uprave, program Škole sprovodimo već četiri godine. Njime želimo omogućiti da neposredni i budući učesnici procesa kreiranja i sprovođenja javnih politika dobiju potrebna teorijska i praktična znanja, ali i obezbijediti kanal komunikacije i saradnje između različitih sektora i institucija. Smatramo da je potrebno jačati kapacitete državne administracije, jer sistem javne uprave i način kreiranja javnih politika značajno utiču na mogućnosti razvoja i karakter ekonomskog rasta jednog društva.

Program Škole javnih politika do sada je pohađalo više od 90 polaznika, od kojih je najveći broj zaposlen u organima državne uprave – čak 37%. Iz rada programa Škole izašao je i zbornik radova predavača Škole “Javne politike”, u okviru kojeg pet autora iz ugla različitih naučnih disciplina analiziraju pojam i ključne elemente javnih politika. Nadalje, Škola je licencirana kao zvanični program za sticanje znanja i vještina iz oblasti javnih politika od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore.

Konkurs za polaznike V generacije Škole javnih politika biće raspisan sredinom 2016. godine.

Milica MILONJIĆ
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *