Sastanak sa medijskim prijateljima

U utorak, 4. juna, održali smo sastanak sa novinarima i novinarkama koji koji čine našu neformalnu mrežu medijskih prijatelja. Mrežu smo formirali još 2018. godine, koji smo u međuvremenu proširili, a kako bi zajednički radili na jačanju kapaciteta za istraživanje i bavljenje javnim finansijama, uključujući i javne nabavke.

Poseban cilj ovog projekta bio je da unaprijedimo kvalitet medijskog izvještavanja o javnim nabavkama, zbog čega smo medijske prijatelje angažovali za osmišljavanje i izradu video priča, istraživačke tekstove o javnim nabavkama u raznim oblastima, kao i pripremu posebne emisije o javnim nabavkama. Sastanak je bio prilika i da razgovaramo o dosadašnjoj saradnji i nastavku iste.

Ključni povod za sastanak je predstavljanje novog dijela portala mojnovac.me koji se odnosi na javne nabavke. Ovaj portal predstavlja alat koji novinarima može biti o velike koristi pri istraživanju i bavljenju javnim nabavkama, budući da predstavlja lako pretraživu bazu podataka javnih nabavki za prethodne tri godine. Ova baza podataka omogućuje da vidimo ko i koliko novca dobija kroz javne nabavke, sa kim država najčešće zaključuje ugovore i koje su sve firme u posljednje tri godine dobile novac za robe, usluge i radove. Novinari su istakli da će im ovaj portal biti od velikog značaja za dalji rad u istraživanju javnih nabavki.

Sastanak je organizovan u okviru projekta „Javne nabavke pod lupom – Čuvari da čuvaju“ koji sprovodimo uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori, kroz MATRA program podrške. Projekat ima za cilj da osnaži i motiviše čuvare budžeta da se bore protiv korupcije i neprikladnih uticaja u javnim nabavkama.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *