Sastanak predstavnika NVO sa ministarkom unutrašnjih poslova Finske

Koordinatorka istraživanja, Jovana Marović, učestovala je na sastanku sa ministarkom unutrašnjih poslova Finske Paivi Rasanen. Tokom sastanka riječi je bilo o ključnim izazovima u pregovaračkom procesu sa posebnim akcentom na poglavlja 23 i 24 – Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost. Jovana je upoznala ministarku sa problemima koje je Institut alternativa identifikovao kroz rad i istraživanje u okviru pet programskih oblasti, ali i na osnovu iskustva učestvovanja u radu radne grupe za poglavlje 23. U skladu sa tim, ona je istakla da se ključni problemi mogu grupisati i definisati kao:

  • manjak kapaciteta za adekvatno sprovođenje zakonskih normi i ispunjavanje obaveza iz procesa pregovora u razumnim rokovima;
  • uporno odlaganje ispunjavanja obaveza kada je zakonsko regulisanje pojedinih oblasti u pitanju;
  • manjak političkog opredjeljenja da se riješe pojedinačni slučajevi zloupotreba javnih resursa, službenog položaja ili kršenja ljudskih prava, što čini srž pregovora u okviru poglavlja 23;
  • manjak transparentnosti i komuniciranja postignutog sa zainteresovanim stranama u skladu sa jasnim i precizno definisanim indikatorima uspjeha.

Jovana je naglasila i da prvu godinu sprovođenja Akcionog plana za poglavlje 23 treba posmatrati kao ”test” za naredne. Prvenstveno zbog toga što se sama pregovaračka struktura prilagođavala izazovima ”novog okvira za sprovođenje reformi”, kao i da su se određeni problemi s početka godine prevazilazili kako je godina odmicala.

Pored Jovane sastanku su prisustvovali i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Vanja Ćalović, izvršna direktorka MANS-a i Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Tokom posjete Crnoj Gori, ministarka unutrašnjih poslova Finske se srela i sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova, kao i sa pregovaračem za poglavlja 23 i 24.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *