Sastanak Nadzornog odbora mreže “Naša uprava”

Danas je održan sastanak Nadzornog odbora mreže nevladinih organizacija “Naša uprava”, koju, osim Instituta alternativa, čine Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Bonum, Novi horizont i Natura.

Mreža je formirana u okviru projekta “Civilno društvo za dobru upravu: Da služi i zasluži!”, čija je okosnica monitoring reforme javne uprave od strane organizacija civilnog društva, finansira Evropska unija (EU) u okviru programa podrške razvoju lokalnih organizacija civilnog društva (Instrument za civilno društvo).

Želeći da osnaži dijalog sa ključnim donosiocima odluka povodom ovog procesa, Institut alternativa je sa partnerima inicirao formiranje Nadzornog odbora mreže Naša uprava, i pozvao predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Zajednice opština da budu njegovi članovi.

Sastanku su prisustvovali čelnici nevladinih organizacija koje čine mrežu, Milka Tadić – Mijović ispred Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Mikan Medenica iz NVO Natura, Nazif Velić ispred NVO Novi Horizont i Ruždija Strujić iz NVO Bonum, kao i Saša Šćekić, pomoćnik Generalnog sekretara Zajednice opština i Danijela Nedeljković-Vukčević, načelnica Direkcije za državnu upravu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Paralelno sa praćenjem implementacije Strategije, koju bi Vlada trebalo danas da usvoji, “Naša uprava” će raditi i na osnaživanju crnogorskog civilnog društva, uključujući i medije, sa ciljem njihovog većeg uključivanja u ovaj proces.

Oblasti na koje ćemo posebno obratiti pažnju tokom implementacije reforme javne uprave su pitanje odgovornosti službenika, koje nije riješeno na sistemski način, kao i na, do sada, zanemareno pitanje pružanja usluga na lokalnom nivou.

Nakon predstavljanja dosadašnjih aktivnosti u okviru projekta, prisutni su, na osnovu svog iskustva u javnoj upravi, dali niz sugestija koja će ovoj Mreži pomoći u daljoj formulaciji istraživačkih pitanja i aktivnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *