Saopštenje: Subjekti revizije ne ispunjavaju obaveze prema DRI

Podaci do kojih je došao Institut alternativa ukazuju da polovina institucija i organa koje su u prošloj godini bile predmet revizije Državne revizorske institucije (DRI) nisu ispoštovale obavezu dostavljanja izvještaja o sprovođenju preporuka iz izvještaja o reviziji.

Subjekti revizije koji nisu u roku dostavili svoj izvještaj o ispunjavanju preporuka su: opština Bijelo Polje*, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama*, Socijalni savjet, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo finansija i Uprava za imovinu.

Ovi subjekti revizije su u prethodnoj godini bili predmet revizije, i u objavljenim izvještajima, DRI ih je obavezala da u određenom roku podnesu izvještaj što su učinile da sprovedu preprouke i isprave uočene nepravilnosti.

Rokovi u kojima je trebalo dostaviti izvještaj DRI su za sve ove subjekte revizije odavno prošli, za neke i za više od pola godine.

Posebno je zabrinjavajuće što se među institucijama koje nisu ispoštovale ovu obavezu nalazi i Ministarstvo finansija, koje bi svojim odnosom prema DRI moralo dati primjer ostalim potrošačkim jedinicama.

Ovi podaci ne ulivaju povjerenje da je rad DRI ozbiljno shvaćen od strane subjekata revizije. Pozivamo nadležni skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet da se pozabavi ovim pitanjem i izvrši pritisak na pomenute institucije i time doprinese da rad DRI ima uticaja, odnosno, da se poveća zakonitost i isprave problemi u radu subjekata revizije.

* Opština Bijelo Polje i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama su, nakon objavljivanja našeg saopštenja, dostavili svoje izvještaje DRI. Iako je rok koji je postavila DRI ipak prekršen, pozdravljamo činjenicu da su izvještaji dostavljeni DRI, što se još uvijek ne može reći za ostale subjekte revizije koje smo naveli.

U narednom periodu, Institut alternativa će istraživati da li i na koji način subjekti revizije sprovode preporuke DRI, u okviru projekta koji je podržala Ambasada Kraljevine Norveške. Projekat pod nazivom “Zajedno ka odgovornosti – jačanje uticaja državne revizije u Crnoj Gori” sprovodićemo u narednih godinu dana, a pored analize sprovođenja preporuka DRI, njegove komponente su i jačanje veze DRI sa Skupštinom Crne Gore, organizacijama civilnog društva i internim revizorima u javnom sektoru.

Marko SOŠIĆ
Istraživač javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *