Saopštenje: Skupština da se pita o upućivanju policije u misije

Institut alternativa uputio je članovima Odbora za bezbjednost i odbranu prijedlog amandmana na Zakon o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama (…)* kojim bi se Skupština uključila u upućivanje predstavnika policije i drugih državnih organa u mirovne misije. Izmjene ovog zakona su na dnevnom redu današnje sjednice Odbora, ali se njima ne tretira nadzor nad upućivanjem pripadnika Policije, što postaje sve učestaliji vid doprinosa mirovnim misijama.

Za razliku od jedinica Vojske Crne Gore, prilikom upućivanja predstavnika policije, civilne zaštite ili organa državne uprave u mirovne misije, Vladi ne treba mišljenje niti odobrenje Skupštine.

Vlada samostalno odlučuje o učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u državnoj upravi u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, a Skupština je potpuno isključena iz ovog procesa.

Matični Odbor za bezbjednost i odbranu nije konsultovan prilikom upućivanja, niti je u dosadašnjem periodu bio posebno izvještavan o aktivnostima predstavnika Uprave policije u mirovnim misijama, osim šturih i osnovnih informacija u godišnjem izvještaju MUP-a.

Ovo je posebno zabrinjavajuće, jer Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, izričito navodi obavezu Odbora da razmatra ove izvještaje, a samim tim i nadležnih institucija da ih redovno podnose.

Smatramo da je saglasnost Skupštine neophodna i prilikom upućivanja pripadnika pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u misije u inostranstvu.

Rješenje koje je trenutno na snazi datira iz 2008. godine, učinjeno je zastarjelim i nepotpunim usvajanjem Zakona o parlamentarnom nadzoru i predstavlja jednu od prepreka daljem razvoju parlamentarnog nadzora u oblasti bezbjednosti i odbrane.

* Pun naziv zakona: Zakon o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije, zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *