Saopštenje: Omogućiti uvid u komentare Evropske komisije na antikorupcijsko zakonodavstvo

Budući da javnost ne može ostvariti uvid u komentare Evropske komisije na nacrte ključnih zakona za borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa, nejasno je u kojoj mjeri predlozi zakonskih rješenja odgovaraju sugestijama Evropske unije.

Izmjene Zakona o javnim nabavkama su trenutno u skupštinskoj proceduri i biće usvojene sa jednogodišnjim kašnjenjem u odnosu na rok predviđen Akcionim planom za poglavlje 23 i Planom rada Vlade za 2013. godinu. Iako je zainteresovana javnost mogla tokom javne rasprave organizovane u martu 2014. da dostavi predloge i sugestije za unapređenje ovog zakonskog teksta, komentari Evropske komisije na ova rješenja su još uvijek nedostupni.

S tim u vezi, Institut alternativa se obratio Upravi za javne nabavke zahtjevom za slobodan pristup informacijama u julu 2014. godine u kojem je tražen uvid u komentare Evropske komisije. Međutim, iz Uprave su nas obavijestili da nisu u posjedu tražene informacije, te da su zahtjev proslijedili Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija. MVPEI do danas nije odgovorilo na ovaj zahtjev. Postavlja se pitanje kako to da nadležna institucija za sprovođenje Zakona o javnim nabavkama nije u posjedu ovog dokumenta, te čime su se rukovodili u izmjenama i ”unapređenjima” zakonskog teksta. Imajući u vidu da tekst predloga Zakona ne unapređuje postojeće antikorupcijske mehanizme, ne predstavlja nove, ne uvodi odgovarajući model za praćenje realizacije ugovora o javnim nabavkama što je jedno od mjerila za napredovanje u pregovorima u okviru poglavlja 23, diskutabilno je u kojoj mjeri ova rješenja korespondiraju sa sugestijama Evropske komisije. Takođe, uporno prebacivanje nadležnosti i odgovornosti sa jedne adrese na drugu je problematično i s aspekta koordinacije procesa, ali i otvorenosti institucija.

S obzirom na to da će se u narednom periodu nekoliko vrlo važnih zakona za borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa naći u skupštinskoj proceduri, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija da omogući zainteresovanoj javnosti uvid u komentare Evropske komisije na ove zakone.

Jovana MAROVIĆ
Koordinatorka istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *