Saopštenje: Objaviti non-paper za poglavlja 23 i 24

Pozivamo Vladu Crne Gore i Ministarstvo evropskih poslova da, po uzoru na Pregovarački tim Vlade Srbije, objave Izvještaj Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, tzv. non-paper.

U Srbiji je taj dokument objavljen na sajtu Kancelarije za evropske integracije:

http://www.seio.gov.rs/upload/documents/eu_dokumenta/non_paper_pg23_24_srp.pdf

Iz srpskog izvještaja se može vidjeti da je non-paper dokument koji pruža sliku o stanju u oblasti vladavine prava i ostvarenog napretka Srbije u drugoj polovini 2016. godine u poglavljima 23 i 24.

Pošto se, zbog nove dinamike izrade, Izveštaj o napretku ove godine ne objavljuje već je planiran za proljeće 2018. godine, ovo je ujedno i jedini izveštaj Evropske komisije koji se ove godine bavi zemljama regiona i ključnim oblastima vladavine prava.

Dostupnost dokumenata iz pregovaračkog procesa je od ključne važnosti za informisanost građana, uključenje svih aktera koji mogu da daju doprinos i, najvažnije, uspjeh i održivost reformi koje se sprovode. Ovo je višestruko važno u ovom konkretnom slučaju, budući da poglavlja 23 i 24 spadaju u najzahtjevnija i odlučujuća jer su pod “prijetnjom” aktiviranja klauzule balansa do kraja pregovora.

Klauzula predstavlja blaži oblik suspenzije pregovora koji bi se manifestovao u “blokadi” otvaranja novih pregovaračkih poglavlja ukoliko ne bude daljeg i dovoljnog napretka u poglavljima 23 i 24.

Objavljivanje pomenutog izvještaja u Srbiji je potvrdilo da ne postoje razlozi zbog kojih bi ga trebalo kriti od očiju javnosti, te da je moguće pregovore u ovim poglavljima učiniti transparentnijim.

Imajući u vidu da se ovog mjeseca obilježava pet godina od otvaranja pristupnih pregovara o članstvu u EU, objavljivanje izvještaja sa preciznim nalazima stanja u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, ljudskih prava, policijske saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala, bi bio znak da je Vlada spremna da sa javnošću podijeli svoje rezultate i izazove koji joj predstoje.

Dina Bajramspahić,
istraživačica javnih politika u IA i članica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 23

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *