Saopštenje: Nema vremena za gubljenje

Skupština mora u što skorijem roku pokrenuti proces imenovanja novog predsjednika Senata Državne revizorske institucije (DRI), kao i imenovanja novog člana Senata DRI. Vrijeme izgubljeno u dosadašnjim procedurama treba nadoknaditi, jer obaveze koje stoje pred ovom institucijom u budućem periodu zahtijevaju da ona djeluje u punom kapacitetu.

Administrativni odbor će na sjutrašnjoj sjednici izabrati novog člana Senata DRI, nakon više od tri godine kako je to mjesto upražnjeno. U međuvremenu je, sticajem okolnosti, DRI ostala bez još jednog člana svog Senata, a istovremeno je ostalo upražnjeno i mjesto predsjednika Senata.

Bilo bi pogubno po razvoj državne revizije i kontrole javnih finansija, da Skupština nastavi sa dosadašnjim tempom imenovanja članova Senata DRI.

Najprije je potrebno odmah započeti sa imenovanjem predsjednika Senata DRI, ne čekajući na izbor novog člana Senata. Prema Zakonu o DRI, Skupština imenuje predsjednika DRI iz reda postojećih članova Senata, te ne postoji prepreka da se započne sa tim procesom u najskorijem roku.

Takođe, potrebno je dopuniti dnevni red sjutrašnje sjednice Administrativnog odbora i napraviti dogovor o izboru petog člana Senata, odnosno, o početku procedure objavljivanjem javnog poziva za prijavu kandidata. Vodeći se isključivo kriterijumima stručnosti i sadašnjim potrebama DRI, Skupština mora pokazati odgovornost prema njenom ključnom savezniku u kontroli budžeta i kompletirati Senat DRI.

Obaveze koje stoje pred DRI u budućem periodu, redovne revizije i dodatne obaveze koje sama Skupština nameće svojim zaključcima, zahtijevaju da se učini dodatni napor ka popunjavanju njenih kapaciteta. Nedavno usvojenim zaključcima Skupštine o KAP-u, su između ostalog nametnute obaveze za DRI oko revizije dugova i cjelokupnog poslovanja KAP-a. Skupština stoga treba da omogući da DRI bude u stanju da ispuni sve obaveze, a prvi korak na tom putu je kompletiranje Senata i imenovanje predsjednika.

Marko SOŠIĆ
Istraživač javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *