Saopštenje: “Javnost” reforme javne uprave: Slaba rasprava o polovičnom dokumentu

Današnji skup o Nacrtu Strategije reforme javne uprave za naredni četvorogodišnji period, više je ličio na predstavljanje nepotpunog dokumenta, koje nije bilo propraćeno većim učešćem zainteresovane javnosti niti je ponudilo dovoljno materijala učesnicima, s obzirom na to da ključni djelovi Strategije još uvijek nijesu utvrđeni.

Osim predstavnika Instituta alternativa, učešće u raspravi nijesu uzeli drugi predstavnici civilnog društva.

Na događaju su istaknute samo dvije prispjele sugestije na Nacrt Strategije, sa naglašeno pozitivnim komentarima na dokument. Ovaj nacrt je stavljen na javnu raspravu početkom avgusta, u periodu godišnjih odmora.

Milena Milošević, predstavnica IA, naglasila je da je još uvijek riječ o “razuđenom dokumentu”, kojem fale brojni indikatori i mjerljivi ciljevi, iako načelno prati strukturu Principa javne uprave za zemlje regiona.

Marko Sošić, takođe iz IA, ukazao je na konketne nedorečenosti dokumenta u definisanju prioriteta u upravljanju javnim finansijama i koordinaciji javnih politika.

“Nedostaju polazni indikatori na osnovu kojih bismo znali tačan opis stanja i konkretnog problema i, samim tim, mogli da definišemo tačno šta želimo da postignemo”, kazao je Sošić.

Ipak, iako je na događaju naglašeno da tek treba da se preciziraju mjerila i ponude konkretne brojke na osnovu kojih će se pratiti primjena i uspješnost nove Strategije, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova su najavili da u narednoj fazi rada neće biti otvoren novi krug javne rasprave.

U Institutu alternativa smatramo da puko izvršavanje obaveza prema javnosti, koje se svodi na organizovanje događaja i raspisivanje poziva, koji, zbog izuzetno pasivnog stava institucija, ne uspijevaju da animiraju dovoljan broj zainteresovanih učesnika, nije pravi pristup u definisanju dokumenta.

Time se građani malo pitaju o Strategiji, koja bi trebalo da usmjeri krovnu reformu od koje zavise njihove svakodnevne aktivnosti, počev od brzine kojom će moći da registruju preduzeće ili podignu lična dokumenta, do jednakog tretmana prilikom konkurisanja za posao u državnim organima.

Podsjećamo, Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora IA, imenovan je za člana radne grupe za izradu Strategije, iz reda nevladinih organizacija. Međutim, on je napustio prvi sastanak radne grupe održan krajem jula, nakon što je upoznat sa namjerom da se tekst nacrta pripremi i stavi na javnu raspravu u roku od tri dana. Takva žurba je bila neopravdana što se pokazalo i današnjim priznanjem da je dokument, koji je dat na raspravu, polovičan.

Dakle, iako će IA pravovremeno dostaviti svoje sugestije, (rok za dostavljanje komentara na Nacrt Strategije je 1. oktobar), nećemo dati legitimitet pristupu, koji je, uz minimalno ispunjavanje zakonskih obaveza, na javne konsultacije stavio početni Nacrt Nacrta smjernica jedne važne reforme. S druge strane, definisanje ključnih detalja, koji će “udahnuti život” okvirno postavljenim prioritetima, ostavljeno je odabranom krugu ljudi.

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *