Saopštenje: Javna rasprava bez građana

Centralna javna rasprava o budžetu Glavnog grada za 2017. godinu prošla bez prisustva građana

I ove godine centralna javna raspava o planiranom budžetu Glavnog grada protekla je bez prisustva građana. U sali KIC-a “Budo Tomović“ nalazili su se novinari, predstavnici odborničkih klubova, ustanova i službi Glavnog grada, kao i predstavnici Instituta alternativa. To nam govori da Glavni grad nije uradio dovoljno da budžet približi građanima i zainteresuje ih za učešće u njegovoj pripremi.

U tom kontekstu, tzv. “budžet za građane“, koji ima za cilj da na razumljiv i interaktivan način građanima predstavi godišnji budžet, bio bi idealna platforma koja bi približila budžet građanima i podigla značaj ovakve rasprave. Iz današnje rasprave je bilo jasno da Sekretarijat za finansije ne smatra ovakav pristup prioritetom. Kada smo pitali zašto nije urađen budžet za građane, nismo dobili konkretan odgovor.

Nacrt budžeta i Obrazloženje i dalje nedovoljno transparentni

Na današnjoj raspravi pitali smo predstavnike Sekretarijata za finansije na kojim pozicijama su ostvarene uštede od oko 8 miliona eura, da li znaju tačan broj zaposlenih u organima uprave, ustanovama i preduzećima na lokalnom nivou (s obzirom da ta informacija nije data u obrazloženju budžeta), kao i detalje o analitičkoj strukturi pojedinih budžetskih linija, kao što su transferi pojedincima.

Odgovori predstavnika Sekretarijata za finansije su bili nepotpuni i nejasni, dodatno naglasivši činjenicu da i dalje ima dosta nedorečenog u Nacrtu budžeta i Obrazloženju.

Jasno je da Sekretarijat za finansije Glavnog grada niti očekuje niti želi konkretan doprinos građana u procesu formiranja budžeta, te da održavanje javne rasprave na ovakav način predstavlja puko ispunjavanje forme.

Institut alternativa će dostaviti svoje komentare i prijedloge na nacrt Odluke o budžetu do isteka javne rasprave, 30. novembra, ali zalagaćemo se i za sistemske promjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojima bi se preciznije uredio postupak održavanja javne rasprave o prijedlogu budžeta.

Milica Ražnatović
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *