Saopštenje: Jačanjem kapaciteta parlamenta ka boljoj kontroli javnih nabavki

Skupština ima važno mjesto u kontroli vladinih troškova i nabavki i trebalo bi da ima kapacitet da provjeri ključne informacije o sredstvima koja se opredjeljuju za potrošačke jedinice, ali i u odnosu na usmjeravanje i racionalno trošenje ovih sredstava.

Uloga Skupštine Crne Gore u kontroli sistema javnih nabavki ostaje ograničena. Ovakva praksa je velikim dijelom uslovljena postojećim normativnim rješenjima koja ne prepoznaju značaj parlamentarnog razmatranja izvještaja, osim izvještaja Državne komisije za kontrolu javnih nabavki, ključnih institucija koje imaju u nadležnosti upravljanje i kontrolu postupaka javnih nabavki. Ipak, parlament bi na i osnovu nadležnosti i kontrolnih mehanizama koji mu trenutno stoje na raspolaganju, mogao da postane aktivniji učesnik u ovom segmentu kontrole izvršne vlasti.

Institut alternativa projektom “Jačanje parlamentarnog nadzora sistema javnih nabavki” koji je podržala Demokratska komisija za male grantove Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, upravo želi osnažiti kapacitete Skupštine za aktivno praćenje i kontrolu sistema javnih nabavki. Takođe, jedan od ciljeva projekta uključuje i sažimanje svih važnih informacija o javnim nabavkama kroz izradu parlamentarnog vodiča koji će olakšati praćenje i kontrolu ove oblasti od strane nadležnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ali i Odbora za antikorupciju, i ostalih odbora koji kontrolišu nadležna ministarstva i potrošačke jedinice.

U pravcu jačanja kapaciteta parlamenta, u okviru projekta će 26. i 27. aprila u hotelu Residence, Miločer, biti održan seminar za stručnu službu odbora i poslaničkih klubova. Kroz intenzivnu dvodnevnu obuku, učesnici treninga će biti u prilici da se bliže upoznaju sa institucionalnim i zakonskim okvirom za javne nabavke, ali i sa tokom pregovora u poglavlju 5 koje se odnosi na ovu oblast. Predavači će biti predstavnici Uprave za javne nabavke, Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, Ministarstva finansija, Uprave za inspekcijske poslove i Državne revizorske institucije.

Jovana Marović
Koordinatorka istraživanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *