Saopštenje: Institucije da pokažu poštovanje prema Skupštini

Saopštenjem Vrhovnog državnog tužilaštva, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma se eksplicitno izjavljuje da ove državne organe Zakon o parlamentarnoj istrazi i Zakon o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane ne obavezuje.

Ovim zakonima je propisano da su državni organi dužni da dostave na uvid svu traženu dokumentaciju koja bi “mogla biti od značaja za ostavrivanje povjerenog zadatka”, dužni su da postupe „u najkraćem mogućem roku i “da daju istinite isprave, podatke i obavještenja”. Dakle, ne postoji pravni osnov za “selektovanje” informacija koje će biti dostavljenje. Takvo eventualno postupanje predstavlja kršenje zakona.

Zato na ovim institucijama nije da, kako kažu u saopštenju, “iskazuju poštovanje i povjerenje prema članovima odbora”, nego da postupaju prema Ustavu Crne Gore, Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, Zakonu o parlamentarnoj istrazi i drugim pravnim aktima kojima je definisan odnos izvršne vlasti prema Skupštini i njenim radnim tijelima u postupku sprovođenja parlamentarnih kontrolnih mehanizama.

Najavljeno “filtriranje” informacija koje će se dostavljati poslanicima, osim što je nezakonito, obesmislice sprovođenje kontrolne funkcije. Zato poslanici moraju biti jedinstveni u osudi ovakvih najava nezakonitog ponašanja koje dolaze od ključnih institucija čiji bi rad trebalo da kontrolišu. Nedopustivo je da poslanici vladajuće većine, prihvataju i odobravaju najave da će se Skupštini ubuduće selektivno dostavljati podatke i vršiti procjena javnog interesa prije dostavljanja tajnih podataka osobama koji prema Zakonu o tajnosti podataka imaju ovlašćenje da u iste imaju uvid.

Čak i kada bi pravosnaznom presudom bilo dokazano da je neko od poslanika odgovoran za dostavljanje informacija medijima, radi se o individualnom krivičnom dijelu zbog kojeg pravni poredak neće biti ukinut. Naime, državni organi nisu nadležni da “kazne” radno tijelo Skupštine, kolektivizuju odgovornost i ignorišu zakone koji ih obavezuju na dostavljanje potpunih informacija.

Zabrinjavajuće je i neprofesionalno da državni organi nadležni da sprovedu istragu o kršenju Zakona o tajnosti podataka insinuiraju, bez dokaza i sprovedene istrage, da su za “curenje” tajnih podataka odgovorni poslanici članovi anketnog odbora ili Odbora za bezbjednost i odbranu.

Dosadašnji tok parlamentarne istrage je potvrdio potencijal koji ima ovaj važan kontrolni mehanizam Skupštine u nadzoru nad izvršnom vlašću. Parlamentarna istraga je uspjela dovesti u žižu javnosti šestogodišnju istragu državnog tužilaštva koja nije imala nikakvih konkretnih rezultata. Međutim, do utvrđivanja političke odgovornosti konkretnih lica za Aferu Telekom, anketnom odboru predstoji još ozbiljnog rada.

Parlamentarna istraga koja je u toku mora se nastaviti nesmetanim tokom, a događaji koji su obilježili posljednje dane ne smiju imati posljedice niti na odnos izvršne vlasti prema poslanicima i Skupštini, niti na odnos poslanika vladajuće koalicije prema zadatku i mandatu Anketnog odbora.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *