Saopštenje i apel odbornicima u Podgorici: Protiv monopola u nevladinom sektoru

Institut alternativa je pozvao odbornike Skupštine Glavnog grada da glasaju protiv odluke, kojom bi se bez jasnog zakonskog osnova i diskriminatorno, uz direktnu podršku države, stvorio monopol tri nevladine organizacije.

Skupština Glavnog grada Podgorica će u ponedjeljak raspravljati o predlogu Odluke o prenosu prava raspolaganja na građevinskom zemljištu Vladi Crne Gore, za potrebe izgradnje objekta ”Kuća građanskog društva”.

Apel poslanicima da ne glasaju za ovaj sporni predlog uputio je Stevo Muk, Integritetpredsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa i član Savjeta za razvoj nevladinih organizacija.

Odlukom je predviđeno ustupanje Fondaciji “Kuća građanskog društva”, bez naknade i uz oslobađanje od obaveze plaćanja komunalija, zemljišta veličine 3.697 kvadratnih metara.

Osnivači ove fondacije su tri nevladine organizacije – Građanska alijansa (GA), Centar za demokratsku tranziciji (CDT) i Fond za aktivno građanstvo (FAKT).

IA podsjeća da već dvije godine neuspješno traži informacije o ovom projektu, od trenutka kada je bivši ministar Branimir Gvozdenović najavio gradnju Kuće, a naročito nakon što je Milo Đukanović potpisao Memorandum sa osnivačima Fondacije “Kuća građanskog društva”.

Spornom odlukom, ističe se u pismu, Vlada i Glavni grad su pristali da se, mimo transparentnih procedura, bez jasnog zakonskog osnova i uvažavanja principa jednakih šansi, od preko hiljadu registrovanih NVO na teritoriji Glavnog grada izvrši izbor tri organizacije, koje će upravljati ustupljenom zemljišnom parcelom.

“Nedopustivo je investiranje državne imovine i oslobađanje investitora plaćanja komunalija, a bez pravila i fer konkurencije za javni resurs”, naglašeno je u pismu.

Na drugoj strani, niko ne osporava pravo nevladinim organizacijama i donatorima da slične projekte sporovode bez diskrecione podrške vlasti u ustupanju javnih resursa.

U pismu je odbornicima postavljeno 11 pitanja, koja jasno upućuju na nelogičnost i neutemeljenost ovakvog prijedloga Odluke, koji je suprotan zaključcima Zajedničkog konsultativnog odbora Crne Gore i Evropske unije (EU).

U Deklaraciji koju je ovo tijelo usvojilo prošle godine, Vlada se poziva da bliže reguliše dodjelu državne imovine nevladinim organizacijama.

“Članovi Zajedničkog konsultativnog odbora pozivaju i crnogorske lokalne samouprave da, u saradnji sa organizacijama civilnog društva, pokrenu ovaj proces na lokalnom nivou”, piše u Deklaraciji, koja je usvojena u julu 2016. godine.

Pismo u cjelosti dostavljamo u prilogu, kao i predlog Odluke.

Pismo odbornicima

Predlog Odluke

Tim Instituta alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *