Saopštenje: Hitno obezbijediti rad budžetske inspekcije

Institut alternativa uputio je Ministarstvu finansija inicijativu da hitno otpočne sa procesom popunjavanja tri upražnjena mjesta u Odsjeku za budžetsku inspekciju, uključujući i mjesto glavnog budžetskog inspektora, kao i da učini rad ovog organa transparentnijim.

U susret usvajanju Fiskalne strategije koja predviđa niz mjera u cilju smanjenja tekuće i diskrecione potrošnje, podsjećamo da je već tri godine nefunkcionalan ključni mehanizam za obezbjeđenje namjenskog i zakonitog trošenja novca poreskih obveznika – budžetska inspekcija.

Mjesto glavnog budžetskog inspektora je upražnjeno više od šest mjeseci, a preostala dva mjesta za inspektore su nepopunjena od njihovog formiranja u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija do danas.

Podjećamo da od usvajanja Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti 2014. godine do danas, budžetski inspektor nije podnio nijednu prekršajnu prijavu.

Sa druge strane, javnost nije imala informacija o radu budžetskog inspektora, jer je Ministarstvo finansija dokumentaciju o radu bužetskog inspektora označilo stepenom tajnosti „INTERNO“. Ni nakon što je Upravni sud u septembru 2016. godine oborio ovo rješenje prema tužbi Instituta alternativa, Ministarstvo finansija još uvijek nije dostavilo tražene zapisnike o izvršenoj inspekcijskoj kontroli koju je sproveo budžetski inspektor.

Podsjećamo da je, osim sistemskog Zakona o budžetu, budžetski inspektor nadležan i za Zakon o zaradama u javnom sektoru. Dva sistemska zakona i cijeli javni sektor u najširem smislu su u opisu posla ove inspekcije, a trenutno su sva tri sistematizovana radna mjesta upražnjena, a informacije o radu prethodnog inspektora proglašene tajnim.

U susret usvajanju Fiskalne strategije, a u cilju obezbjeđivanja poštovanja Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i njegovih prekršajnih odredbi, pozivamo Ministarstvo finansija da u najskorijem roku započne proceduru popunjavanja upražnjenih mjesta u budžetskoj inspekciji. Mjere koje se odnose na smanjenje tekuće i pogotovo diskrecione potrošnje mogu se ostvariti samo ako postoji djelotvoran i snažan nadzor od strane Ministarstva finansija, u liku budžetskog inspektora.

Stoga je neophodno je da Ministarstvo finansija kao prioritet postavi jačanje ove inspekcije i uvođenje obavezne transparentnosti njenog rada. Hitni koraci Ministarstva treba da budu: imenovanje budžetskog inspektora, sistematizovanje i popuna dodatnih radnih mjesta u budžetskoj inspekciji i uvođenje prakse objavljivanja izvještaja o sprovedenom inspekcijskom nadzoru koji ovaj organ vrši.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *