Saopštenje: DPS dovršio okupaciju DRI

Senat Državne revizorske institucije (DRI) je kompletiran, ali je izvršen politički udar na nezavisnost i intergritet Državne revizorske institucije.

Institut alternativa se godinama zalagao da se Senat DRI popuni i da se skupštinski Odbor više bavi ovim pitanjem, ali ovakav izbor nismo mogli predvidjeti ni u najgorem scenariju.

Odbor za ekonomiju, budžet i finansije je, zloupotrebljavajući odustvo opozicije, uspio ono što ranijem sastavu nije pošlo za rukom — Sada je Senat DRI kompletiran, ali je izvršen politički udar na nezavisnost i intergritet Državne revizroske institucije.

Radule Žurić izgleda kao prirodan izbor Duška Markovića i Demokratske partije socijalista u namjeri da povrate potpunu kontrolu nad često neposlušnom institucijom DRI.

Ovaj sastav Odbora, njegov predsjednik Vujica Lazović i članovi, ostaće upamćeni kao oni koji su uništili DRI kao dosadašnji rijedak primjer nezavisnosti, objektivnosti i integriteta među kontrolnim i nadzornim institucijama.

Iako su i ranija imenovanja članova Senata DRI bila plod političke istorije predloženih ličnosti, ona su takođe bila rezultat visokog stepena saglasnosti u parlamentu, kao rezultat njihove nesporne stručne i profesionalne biografije. Na kraju, te ličnosti nisu bile ključni akteri najvećih afera niti su nosile teret i obaveze partijskih, porodičnih i kumovskih odnosa sa ključnim nosiocima političke moći u vladi koju treba da kontrolišu

Nakon što su u DRI ušli najprije član Izvršnog odbora DPS-a, Nikola Kovačević, zatim Zoran Jelić – poslanik DPS-a simbol afere Snimak, i dosadašnji suspendovani državni revizor, kum Duška Markovića i član Savjeta Agencije za spriječavanje korupcije Radule Žurić – nepovratna šteta po ugled DRI i kvalitet njenog rada je učinjena.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *