Saopštenje: Članovi iz reda nevladinih organizacija bojkotuju rad Savjeta za razvoj NVO

Predsjednica Savjeta za razvoj nevladinih organizacija, Marija Vučinović zakazala je sjednicu za 12. septembar, ali članovi Savjeta iz reda nevladinih organizacija neće učestvovati u njenom radu.

O svom stavu predstavnici nevladinih organizacija (NVO) su obavijestili Savjet, a kao razloge su naveli da nijedan od njihovih zahtjeva nije usvojen od 22. jula, kada su uputili pismo sa zahtjevima predsjednici Savjeta.

U pismu su zahtijevali da predsjednica Savjeta ”u pisanoj formi obezbijedi garanciju da će ubuduće mišljenja Savjeta biti prethodno poslata Savjetu na izjašnjenje i potvrdu, te u takvom potvrđenom obliku poslata Vladi.” Ovakan stav članova iz reda NVO je u skladu sa zajedničkom ocjenom da su predsjednica i Kancelarija pripremom i upućivanjem vladi ”Mišljenja” Savjeta sa prethodne sjednice u vezi sa Izvještajem o procesu donošenja Odluke o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, većinski usvojeno Mišljenje izmijenili i dopunili stavovima i misljenjima koje Savjet nije usvojio, a kojima je obesmišljen usvojeni stav Savjeta.

Članovi Savjeta iz reda NVO su takođe zatražili da im se pruže pisane garancije da će članovima Savjeta na prethodno informisanje biti blagovremeno (prije dostavljanja medijima) biti dostavljena buduća saopštenja sa sjednica Savjeta.

Ovo pismo je izraz kulminacije odnosa između Predsjednice Savjeta i šefice Kancelarije za saradnju sa NVO, s jedne strane i predstavnika nevladinih organizacija u Savjetu, s druge strane.

Stav članova Savjeta iz reda NVO je da se upravljanje procesom dijaloga i odlučivanja u Savjetu ne odvija na način koji uvažava stavove nevladinih organizacija.

Na dnevnom redu planirane sjednice je ”Predlog analize efekata implementacije Strategije razvoja nevladinih organizacija 2014–2016. godine.”

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *