Saopštenje: Četiri opštine ne daju izvještaje o javnim nabavkama

Institut alternativa već dva mjeseca ne moze da dobije Izvještaje o javnim nabavkama Podgorice, Nikšića, Herceg Novog i Rožaja.

Koristeći pravo na dobijanje informacija na osnovu važećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Institut alternativa je 27.05.2013. na adrese 14 opština uputio zahtjev za slobodan pristup informaciji, tražeći Izvještaj o javnim nabavkama opština za 2012. godinu. Deset opština je odgovorilo u zakonskom roku dok od preostale četiri ne možemo dobiti traženi dokument. Ćutanje lokalne administracije na naše zahtjeve za pristup informacijama ukazuje na problem transparentnosti i slabe saradnje sa civilnim sektorom.

Od 14 opština koje smo istraživali: Bar, Budva, Cetinje,Podgorica, Danilovgrad, Kolašin, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Mojkovac, Nikšić, Pljevlja, Plužine i Rožaje njih 10 je odgovorilo na zahtjev i dostavilo traženi dokument, dok od četri opštine (Herceg Novi, Nikšić, Podgorica i Rožaje) nijesmo u mogućnosti dobiti dokument (tj. Izvještaj o javnim nabavkama opštine za 2012. godinu) ili bilo kakav drugi odgovor na upućeni zahtjev.

Smatramo da je ovakva praksa lokalnih administracija neprihvatljiva, naročito kada je riječ o Glavnom gradu koji bi trebao biti primjer u transparentnosti, otvorenosti i dobroj saradnji sa civilnim sektorom.

Marija Popović
Saradnica na projektima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *