Saopštenje: Borbu protiv korupcije u sportu pomjeriti s mrtve tačke

Iako nije poznato da je u Crnoj Gori procesuiran ijedan slučaj korupcije u sportu, naše istraživanje pokazuje da je podložnost ovoj pojavi visoka, naročito u pogledu sufinansiranja sportskih organizacija, izgradnje sportskih objekata i namještanja mečeva.

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, od 2008. godine, vršila je provjere četiri slučaja sumnjivih transakcija u vezi sa poslovanjem priređivača igara na sreću, pokazuju podaci do kojih smo došli tokom istraživanja na novoj analizi „Rizici korupcije u crnogorskom sportu“.

U jednom slučaju, obavještenje o sumnjivim transakcijama proslijeđeno je Upavi policije, dok je u drugom utvrđeno izbjegavanje značajnih poreskih obaveza.

Na drugoj strani, u Specijalnim odjeljenjima za korupciju, organizovani kriminal, ratne zločine i terorizam Viših sudova u Bijelom Polju i u Podgorici, nije donijeta nijedna presuda niti je u njima vođen ijedan postupak u vezi sa krivičnim djelima korupcije i organizovanog kriminala u sportu.

Činjenicu da nije poznato da je ijedan slučaj procesuiran, međutim, ne treba tumačiti kao pokazatelj odsustva ovih krivičnih djela.

Naprotiv, pregledom propusta u institucionalnom i pravnom okviru, naše istraživanje ukazuje na podložnost rizicima korupcije tokom sufinansiranja sportskih organizacija, izgradnje sportskih objekata i eventualnog namještanja mečeva.

Dok namještanje mečeva uzima maha i u razvijenijim zemljama, o čemu svjedoči aktuelna istraga EUROPOL-a, opasnost od ove pojave u Crnoj Gori je zanemarena. U cilju sprečavanja ovakvih prevara, neophodno je jačati kapacitete nadležnih državnih organa i njihovu međusobnu koordinaciju.

U tom smislu, treba osigurati čuvanje primljenih kladioničkih uplata i isplata u posebnom sistemu on-line nadzora i njegovo povezivanje s informacionim sistemom Uprave za igre na sreću. Iako predviđen Zakonom o igrama na sreću, ovaj sistem do dan danas nije uspostavljen.

Sufinansiranje sportskih organizacija sredstvima iz državnog i lokalnih budžeta takođe ostavlja prostor za zloupotrebu javnog interesa. Netransparentnost sufinansiranja sportskih organizacija na lokalnom nivou je naročito zabrinjavajuća. Sve lokalne uprave zato treba obavezati na omogućavanje uvida u precizan iznos sredstava opredijeljenih za sufinansiranje sportskih organizacija i u kriterijume na osnovu kojih je taj novac raspodijeljen.

Izgradnja i adaptacija sportskih objekata je još jedna oblast u kojoj može doći do korupcije, s obzirom na stratešku opredijeljenost Vlade da se u sprovođenju velikih infrastrukturnih projekata sve više opredjeljuje za koncept javno-privatnih partnerstava. Za uspješnu primjenu ovog koncepta, treba donijeti poseban Zakon o javno-privatnim partnerstvima, koji bi jasno definisao obaveze objavljivanja detalja i načina realizacije ugovora o javno-privatnim partnerstvima.

Analizu u cjelosti možete pronaći ovdje.

Milena Milošević
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *