Rješenje brže stigne samo, nego preko Upravnog suda

Upravni sud je tek posle 19 mjeseci zakazao raspravu u predmetu koji smo pokrenuli protiv Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) zbog skrivanja Rješenja u kom je utvrdila da se DPS nezakonito finansirao u izbornoj kampanji 2016. godine. Rješenje o čijoj tajnosti Sud sad odlučuje javno je dostupno već skoro 11 mjeseci.

Upravni sud nam je 27. oktobra dostavio Poziv za raspravu u sporu po našoj tužbi koju smo podnijeli 22. marta 2019. godine. Podsjećamo da je riječ o javnosti dobro poznatoj aferi „Koverat“, te da je Agencija za sprječavanje korupcije svoje Rješenje, kojim je utvrdila da se DPS nezakonito finansirao u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine, duže od devet mjeseci držala u tajnosti.

Budući da smo pomenuto rješenje od Agencije tražili zahtjevom za slobodan pristup informacijama, koji je Agencija odbila, uz obrazloženje da je INTERNO zbog toga što se postupak u vezi sa istom stvari vodi pred Specijalnim tužilaštvom, obratili smo se Upravnom sudu.

Međutim, brže smo dočekali da Agencija sama objavi sporno Rješenje, nego da Upravni sud odluči o našoj tužbi. Agencija je Rješenje o kažnjavanju DPS-a objavila 3. decembra 2019. godine, a nama poziv za usmenu raspravu stiže skoro godinu dana kasnije.

Ovo nije prva tužba na koju smo ovoliko čekali da dođe na red kod sudija Upravnog suda, niti jedina koja je dočekala da se situacija koju spori riješi „sama od sebe“.

U pitanju je još jedan slučaj koji možemo dodati na listu argumenata da su obećanja o trajanju upravnog spora iz Strategije reforme javne uprave samo lista želja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *