Rezultati konkursa o javnim okupljanjima

Podržaćemo četiri organizacije civilnog društva da zajedno sa nama i Akcijom za ljudska prava (HRA) daju doprinos borbi protiv zabrinjavajućeg trenda sužavanja prostora za građansku participaciju u Crnoj Gori.

Kroz projekat “Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru“, Institut alternativa i Akcija za ljudska prava će unapređenjem okruženja za uživanje prava na slobodu okupljanja doprinijeti razvoju demokratije i većem stepenu poštovanja osnovnih ljudskih sloboda.

U ostvarenju tog cilja pomoći će nam i četiri organizacije civilnog društva iz Crne Gore čiji su projekti ocijenjeni kao najbolji od ukupno 12 pristiglih na Konkurs za dodjelu malih grantova.

Petočlana Evaluaciona komisija koju su činili predstavnici/e IA i HRA, kao i dvije eksterne ekspertkinje, aktivistkinje u borbi za ljudska prava iz regiona, ocijenili su kao najbolje sljedeća četiri projekta:

  • “Profesionalno informisanje o javnim okupljanjima“, NVO Media centar;
  •  „Novinari za slobodu okupljanja“, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore;
  • „Sloboda okupljanja između lokalne samouprave i Ustava Crne Gore“, Centar za građanske slobode;
  • „Sloboda okupljanja LGBTQ osoba na lokalnom nivou“, LGBTQ Socijalni centar.

Ukupna podrška za ova četiri projekta, koju je uz pomoć Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori obezbijedio Institut alternativa, iznosi 34.190 eura, dok individualna vrijednost projekata iznosi od 6.000 do 10.000 eura.

Organizacije civilnog društva koje smo podržali sprovodiće projekte u Budvi, Podgorici, Nikšiću i Pljevljima, a svi projekti će trajati šest mjeseci. Projekti su usmjereni na medije, pripadnike LGBTQ zajednice, organizacije civilnog duštva, predstavnike institucija, u prvom redu policije i crnogorske građane.

Za organizacije čiji su projekti podržani, osim finansijske podrške, obezbijeđen je i program jačanja kapaciteta u oblasti upravljanja projektima i nadgledanju uživanja prava na slobodu okupljanja.

Zahvaljujemo se svim organizacijama koje su se prijavile na Konkurs i želimo da pohvalimo sve pristigle prijedloge projekata koje, zbog ograničenih budžetskih sredstava, nismo mogli ovog puta podržati.

Organizovanje i učešće u javnim okupljanjima je ljudsko pravo kojim se daje glas onima koji nemaju pristup zakonodavnim tijelima ili nemaju svoje predstavnike u njima, kao i onima koji imaju malo ili nimalo prilika da javno, putem medija, iskažu svoje mišljenje. Takođe, pravo na mirno okupljanje može igrati značajnu ulogu u jačanju podrške reformama i promjenama ili iskazivanju nezadovoljstva njima. U većini slučajeva, mirna okupljanja ljudi su najdirektniji pokušaj uticaja na vlade i institucije i iskazivanje mišljenja o lokalnim i nacionalnim politikama.

’’Okupljanja za ljudska prava: Sloboda javne riječi u javnom prostoru’’ je projekat koji sprovodi Institut alternativa u partnerstvu sa Akcijom za ljudska prava, a podržava Evropska unija kroz Instrument za demokratiju i ljudska prava, Program za Crnu Goru 2018. Sadržaj ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *