Retorika ili stvarnost? E-uprava i rekonceptualizacija pružanja usluga u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, pravo građana na dobru upravu nalazi se u opasnosti imajući u vidu kompleksne administrativne postupke, i nedostatak mogućnosti korišćenja usluga na najekonomičniji način – elektronski.

Iako je portal eUprave uspostavljen 2011, a Zakon o elektronskoj upravi usvojen 2014. godine, problemi koji se tiču sprovođenja elektronskog sistema pružanja usluga su brojni. Državni službenici ponekad odbijaju da prihvate promjene u radu koje se tiču korišćenja elektronskog sistema pružanja usluga, dok su mnoge javne službe nezainteresovane za uspostavljanje sistema na portalu eUprave.

Osim toga, slabi mehanizmi koordinacije imaju za posljedicu nepoštovanje rokova predviđenih Zakonom o elektronskoj upravi. Ipak, budžet za opremu za informacione tehnologije i osposobljavanje osoblja nije dovoljno veliki.

Na kraju, e-usluge kompanija su razvijenije od onih usmjerenih ka građanima. Većina e-usluga za građane podrazumijevaju samo opšte informacije i formulare koji se mogu naći na sajtu, dok je digitalni sertifikat neophodan za uživanje elektronskih usluga isuviše skup, te nije u skladu sa životnim standardom u Crnoj Gori.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *