Reagovanje: Tajno o tajnoj službi

Neprijatno smo iznenađeni da je Vlada Crne Gore mimo javnosti pripremila i na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Izrada ovog predloga zakona nije bila predviđena Programom rada Vlade za ovu godinu, a u pripremi ovog zakona nisu obavljene konsultacije sa nevladinim organizacijama. Javnosti je ostalo nepoznato koji državni organ je pripremio ovaj zakon, odnosno da li je zakon pripremilo određeno ministarstvo kako je to precizno utvrđeno Zakonom o državnoj upravi, ili je na zakonu radila Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Prijedlog zakona je usvojen bez javne rasprave, što nije dobra praksa naročito imajući u vidu značaj ovog zakona i činjenicu da je rad bezbjednosnih službi tijesno vezan za potencijalna kršenja ljudskih prava.

Očigledno je da osim što Agencija za nacionalnu bezbjednost ima poseban status u sistemu državne uprave i priprema pravnih propisa koji uređuju njen rad ima poseban status obilježen nepotrebnom tajnošću.

Nažalost, sam tekst prijedloga zakona nije dostupan na internet stranici na kojoj su objavljeni svi drugi dokumenti sa današnje sjednice Vlade.

Iskazujemo svoje očekivanje da će Odbor za odbranu i bezbjednost učiniti napor da se ispravi propust Vlade, te u raspravu o prijedlogu ovog zakona uključiti organizacije civilnog društva, kako one koje se bave pitanjima bezbjednosti, tako i one koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Stevo MUK
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *