REAGOVANJE: Prijedlog raspodjele dobiti preduzeća “Monteput” d.o.o. nepravedan i neracionalan

Prijedlog Ministra saobraćaja i pomorstva za raspodjelu neto dobiti preduzeća „Monteput“ d.o.o. je nepravedan i neracionalan, pa Vlada mora uvažiti mišljenje Ministarstva finansija, odbiti prijedlog i cjelokupnu dobit prebaciti na glavni račun trezora.

Prijedlog predviđa da se 17% ostvarene dobiti (153 141€) podijeli u formi bonusa članovima organa upravljanja, rukovođenja i zaposlenima. Dodatnih 50 000€ planirano je za stambeni fond, 40 000€ za podršku sportskim, zdravstvenim, kulturno-obrazovnim i humanitarnim organizacijama, kao i 23 000€ za „nepredviđene troškove“ (u izbornoj godini, bez detaljnijih kriterijuma i pravilnika koji bi uređivali raspodjelu ovih sredstava).

Ukoliko prijedlog bude usvojen, nastavila bi se višegodišnja praksa, jer Monteput svake godine ostvaruje dobitak, čiji se značajan dio vraća u vidu bonusa rukovodstvu i rješavanju stambenih pitanja zaposlenih.

Činjenica da je Monteput ostvario dobit ne znači da se radi o poduhvatu rukovodstva da posebnim znanjem i umijećem dođu do uspjeha u tržišnoj utakmici. Monteput nije igrač na tržištu već odlukom Vlade uspostavljen monopolski ubirač prihoda, koji je prema zvaničnim podacima u 2015. godini imao porast zaposlenih od preko 20% (sa 86 na 112). Nepravedno je da bude izdvojen i svake godine neproporcionalno nagrađen za sticaj okolnosti koje dovode do povećanja učestalosti saobraćaja kroz tunele Sozina i Raš kojima u ime društva upravlja.

Takođe, problematično je i predviđanje sume za podršku raznim organizacijama, pogotovo ukoliko znamo da Monteput ne objavljuje evidencije o pomoćima i sponzorstvima pravnim i fizičkim licima. Nedostatku transparentnosti doprinosi i činjenica da je zvanična internet stranica ovog društva u izradi već duži period.

Iako treba nagraditi dobre rezultate u javnim preduzećima, postoji obilje slučajeva u kojima se loši rezultati nisu kaznili. Prema podacima Instituta alternativa, od 39 javnih preduzeća na nacionalnom nivou, samo 13 nisu bili gubitaši u prethodnoj godini.

Nemamo informaciju da je u bilo kojem javnom preduzeću, na nacionalnom ili lokalnom nivou, ispoštovala odredba iz Zakona o zaradama u javnom sektoru koja nalaže da gubitaši moraju da „smanje ukupan fond zarada za 10% u prvoj godini i dodatno 5% u narednoj kalendarskoj godini.“ (čl. 10 Zakona).

Što se tiče Monteputa, smatramo da se svaki višak prihoda mora iskoristiti za jačanje stručnih kapaciteta da upravlja projektom izgradnje autoputa Bar-Boljare, koji mu je, s pravom ili ne, dodat u nadležnost.

Država ne može nagrađivati monopoliste zbog neumitnog rasta prihoda, a nemati sankcije za loše poslovanje. Smatramo da sa ovom praksom treba prekinuti, odnosno, da Monteput mora cjelokupnu dobit prenijeti na Glavni račun Državnog trezora, a da Vlada mora usvojiti poseban akt kojim će urediti pitanje raspodjele dobiti u vidu nagrada za rukovodstvo i zaposlene, koja će biti pravedna, stimulativna ali ne i van cijelog konteksta ekonomskih prilika države i stanja javnih finansija.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *