Reagovanje povodom “argumentacije” Ministarstva javne uprave o zabrani javnih rasprava zakonom

Institut alternativa je oštro kritikovao Vladin Predlog izmjena zakona o državnoj upravi kojim je propisano da se javna rasprava neće sprovodi 
”kad se zakonom, odnosno strategijom uređuju pitanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti i godišnjeg budžeta; u vanrednim, hitnim ili nepredvidljivim okolnostima; kad se zakonom bitno drukčije ne uređuje neko pitanje.” Nakon naše osude takve Vladine inicijative, oglasilo se Ministarstvo javne uprave i objasnilo da je takva zabrana već postojala.

Veoma je zabrinjavajuće da je jedino obrazloženje Ministarstva javne uprave za zabranu javnih rasprava to da je isto ograničenje preuzeto iz podzakonskog akta – kako saznajemo iz izjave date Vijestima, objavljene 2.decembra ove godine. Još više zabrinjava da se ministarstvo “ne sjeća” svog obećanja da će sporne odredbe biti izbrisane i iz Uredbe, a ne pojačane zakonom.

Naime, podsjećamo javnost da su Institut alternativa i drugi učesnici javne rasprave o upravo tom podzakonskom aktu, odnosno Nacrtu uredbe o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona, predložili tokom 2016. godine da se problematični izuzeci izbrišu. Štaviše, predlagač Uredbe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno tadašnji Direktorat za državnu upravu i lokalnu samoupravu, je naš predlog prihvatio. O tome postoji pisani trag, zvanični izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu uredbe, objavljen 29. jula prošle godine. (ispod je izvod iz izvještaja: )

Direktorat MUP-a koji je prihvatio ovaj predlog, je isti Direktorat koji se sada uputio Vladi upravo suprotno rješenje i čine ga mahom isti službenici kojima je samo preimenovano ministarstvo. Očekivali smo od MJU barem minimalan pokušaj da objasni zašto su promijenili sopstveni stav naveden u izvještaju, a to je da je “nužno obezbijediti minimum participacije zainteresovane javnosti u pripremi zakona”.

Novo ministarstvo i nova Vlada ovim očigledno čine korak unazad u odnosu na obećanje prethodne Vlade. Predlog zakona kojim se zabranjuju rasprave je veoma rigidan potez koji vodi daljem zatvaranju državne uprave i širenju prostora za samovolju donosilaca odluka koji ne moraju više ni ulagati napor da argumentovano odbrane rješenja koja predlažu.

Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Uredbi u cjelini je dostupan na internet stranici MUP-a:

http://www.mup.gov.me/vijesti/163808/Izvjestaj-o-sprovedenoj-javnoj-raspravi-o-Nacrtu-uredbe-o-nacinu-i-postupku-ostvarivanja-saradnje-organa-drzavne-uprave-i-nevlad.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *