Reagovanje na saopštenje Vlade CG: Poštujte zakon i ne kočite naš put ka EU

Institut alternativa (IA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CGO) i Media Centar su juče apelovali na institucije da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se situacija u Budvi razriješila u okvirima zakona a bez političkog uplitanja, a na EU da upozori najviše zvaničnike na neprimjereno miješanje Vlade i policije u politička pitanja i poslove lokalne samouprave.

Činjenice u slučaju Budve nijesu na strani Vlade, a vrijedi na njih podsjetiti jer upravo to Vlada pokušava zamaskirati. Naime, Upravna inspekcija je nezakonitim postupanjem naložila radnje izvan opsega svojih nadležnosti, a onda je to izvršavala uz asistenciju ogromnog broja policajaca. Cijela Crna Gora, ali i šira zainteresovana javnost, vidjela je kako je ta asistencija izgledala. Savjet za građansku kontrolu rada policije je već utvrdio zloupotrebe i prekoračenja sile u postupanju policije.

Ukratko, ono što u razvijenim demokratskim državama rješavaju sudovi kod nas su pokušali rješavati nenadležni organi kojima rukovode lica sa očiglednim partijskim interesom u cijeloj stvari.

Druge aspekte neozbiljnog ali prijetećeg reagovanja Vlade nećemo komentarisati jer ono takvo predstavlja najbolju potvrdu svih naših navoda, ali i zabrinutosti što je javni interes marginalizovan selektivnom primjenom zakona, snažnim partijskim uticajem i namjernim dizanjem tenzija u već uzavrelom društveno-političkom ambijentu u Crnoj Gori. Uostalom, reagovanje ambasadorki UK i SAD, kao i portparolke EK je diplomatskim jezikom snažno upozorenje na iste ove stvari a mi pozivamo Vladu Crne Gore da ne odgovara na to onako kako je nama odgovorila, da poštuje zakon i da nas prestane kočiti na putu ka EU.

Milka Tadić Mijović, predsjednica, CIN CG
Goran Đurović, direktor, Media centar
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, CGO
Stevo Muk, predsjednik UO, IA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *