Protest Instituta alternativa povodom govora mržnje i prijetnji LGBT osobama

Najoštrije osuđujemo aktivnosti pojedinaca i grupa kojima se širi govor mržnje, prijeti i poziva na linč organizatora sjutrašnjeg skupa podrške pravima LGBT osoba u Budvi. Institut alternativa poziva Upravu policije i nadležne institucije da počinioce hitno privedu i procesuiraju ovo krivično djelo raspirivanja mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama.

Objavljivanje čitulja sa fotografijom i imenom i prezimenom Zdravka Cimbaljevića predstavlja direktno pozivanje na ugrožavanje fizičkog integriteta njega lično, ali i svih LGBT osoba u Crnoj Gori i nesumnjivo raspirivanje mržnje i širenje netrpeljivosti prema LGBT osobama u našoj zemlji.

Država Crna Gora je dužna da sankcioniše svakog pojedinca ili grupu koja čini krivična djela prema LGBTIQ osobama. U tom smislu zahtijevamo od nadležnih institucija da hitno adekvatno reaguju kako tokom sjutrašnjeg skupa LGBT osoba u Budvi ne bi bila ugrožena bezbjednost i fizički integritet učesnika/ca. Pravo na javno okupljanje i izražavanje su osnovna ljudska prava i država je dužna da svakome omogući nesmetano korištenje tih prava, bez obzira na bilo koje lično svojstvo.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *