Protest Instituta alternativa povodom govora mržnje i prijetnji LGBT osobama

Najoštrije osuđujemo aktivnosti pojedinaca i grupa kojima se širi govor mržnje, prijeti i poziva na linč organizatora sjutrašnjeg skupa podrške pravima LGBT osoba u Budvi. Institut alternativa poziva Upravu policije i nadležne institucije da počinioce hitno privedu i procesuiraju ovo krivično djelo raspirivanja mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama.

Objavljivanje čitulja sa fotografijom i imenom i prezimenom Zdravka Cimbaljevića predstavlja direktno pozivanje na ugrožavanje fizičkog integriteta njega lično, ali i svih LGBT osoba u Crnoj Gori i nesumnjivo raspirivanje mržnje i širenje netrpeljivosti prema LGBT osobama u našoj zemlji.

Država Crna Gora je dužna da sankcioniše svakog pojedinca ili grupu koja čini krivična djela prema LGBTIQ osobama. U tom smislu zahtijevamo od nadležnih institucija da hitno adekvatno reaguju kako tokom sjutrašnjeg skupa LGBT osoba u Budvi ne bi bila ugrožena bezbjednost i fizički integritet učesnika/ca. Pravo na javno okupljanje i izražavanje su osnovna ljudska prava i država je dužna da svakome omogući nesmetano korištenje tih prava, bez obzira na bilo koje lično svojstvo.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.