Proširenje EU na Zapadni Balkan u svijetlu nove metodologije

Devetnaestog oktobra, Evropska komisija je usvojila svoj Paket za proširenje 2021, u kojem je ponudila sveobuhvatnu procjenu stanja i napretka koji su zemlje Zapadnog Balkana napravile na njihovom putu prema Evropskoj uniji, sa naglaskom na to koliki je napredak načinjen u fundamentalnim reformama.

U Paketu za proširenje su date i jasne smjernice o tome koji su priortiteti u reformama u narednom periodu. Uvođenjem nove metodologije koja koristi pristup zasnovan na zaslugama, fokus ovog Paketa je na isticanju osnovnih vrijednosti: vladavina prava, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija, i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, istovremeno nagalašavajući da i sama EU mora da ispuni svoje obaveze.

Komisija je odala priznanje zemljama regiona koje su najviše napredovale na putu ka EU – Crnoj Gori i Srbiji – konstatujući da su napravile određeni napredak, dok su takođe prepoznati napori koje su Sjeverna Makedonija i Albanija načinile kako bi ispunili uslove za otvaranje pregovora. Pored aktuelnog bugarskog veta, zaustavljeni proces normalizacije odnosa u regionu je druga bolna tačka koja je naglašena u Paketu za proširenje.

Ovi nalazi povlače pitanja: Kako Paket za proširenje 2021 podržava izgradnju snažnije Evrope? Koji su podsticaji ponuđeni Zapadnom Balkanu kroz ovaj Paket? Da li postojeći set alata sadrži dovoljno instrumenata da bi se nosio sa osjetljivim, ali i složenim pitanjima regiona, istovremeno ne zaboravljajući osnovne vrijednosti?

Premda ova pitanja ostaju itekako relevantna za svakodnevni život građana, svrha ovog događaja je da okupi relevantne stručnjake koji bi razjasnili šta je do sada urađeno u ovim oblastima i šta ostaje da se uradi, kako bi se osiguralo da Paket za proširenje 2021 bude efektivno i efikasno implementiran. Da bismo dobili višeslojni odgovor na ovaj problem, panelisti iz think tank-ova sa Zapadnog Balkana daće svoje doprinose ovom događaju koji zajedno organizuju mreža Think for Europe (TEN) i Generalni direktorat Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR).

Paket za proširenje 2021 predstaviće Maciej Popovski, vršilac dužnosti generalnog direktora za susjedstvo i pregovore o proširenju, što će biti ispraćeno petominutnim reakcijama ostalih panelista:

  • Srđan Majstorović, predsjednik Upravnog odbora, Centar za evropske politike (CEP), Beograd
  • Anida Šabanović, direktorka, Spoljnopolitička inicijativa (FPI BH), Sarajevo
  • Marko Sošić, istraživač, Institut alternativa (IA), Podgorica
  • Arbereša Loksa Stubla, izvršna direktorka i viša naučna saradnica, Grupa za pravne i političke studije (GLPS), Priština
  • Đerđi Vurmo, programski direktor, Institut za demokratiju i medijaciju (IDM), Tirana
  • Ardita Abazi Imeri, programska koordinatorka, Institut za evropsku politiku (EPI), Skoplje

Nakon toga, biće održana otvorena diskusija sa publikom. Događaj će se održati u onlajn formatu, na engleskom jeziku. Za događaj se možete registrovati ovdje.

Učesnici će moći da postave pitanja na dva načina: tako što će se javiti virtuelnim podizanjem ruke, nakon čega će biti uključeni kamerom i mikrofonom, ili tako što će ostaviti komentare ili koristiti Q&A opciju, a moderator će na kraju pročitati ta pitanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *