Predstavnica IA na konferenciji o pristupu informacijama u digitalnom okruženju

Naša istraživačica javnih politika, Milica Milonjić, učestvovala je na konferenciji o upotrebi Interneta kao javnog dobra koju je organizovala SHARE fondacija, uz podršku Fondacije Hajnrih Bel, Instituta za političku ekologiju i Zelene evropske fondacije, a koja je održana od 19-21 maja u Beogradu.

Konferencija je okupila više od stotinu učesnika iz cijele Evrope. Oni su tokom otvorenih diskusija i panela raspravljali o širokom opsegu tema u okviru kojeg su najviše prostora zauzela pitanja o tome kako se stvara pravna regulativa Evropske unije koja se tiče temeljnih ljudskih prava u digitalnom okruženju, kao što su zaštita podataka o ličnosti ili slobodan pristup znanju i umjetnosti, te u kojoj mjeri građani pojedinih članica EU imaju uticaj na tok izrade propisa a kakvu ulogu u tim procesima imaju krupni biznis i informatičke sile.

Učesnici su se bavili i pitanjem poštovanja principa demokratije i ljudskih prava prilikom prikupljanja velike količine podataka sa drušvenih mreža, logotipova, senzorskih podataka, itd. (Big Data); odgovornosti kompanija za zloupotrebu podataka građana; transparentnosti algoritama; autorskim pravima u doba “ekonomije dijeljenja” (sharing economy); koliziji / komplementarnosti prava na privatnost i prava na pristup informacijama, kao i zaštite ličnih podataka i prava javnosti da zna; modalitetima za uključivanje eksperata u kreiranje javnih politika; zaštiti zviždača i “curenju” podataka; te regulatornim modelima za odgovorno objavljivanje online komentara.

Neki od učesnika konferencije bili su:

 • Julia Reda, poslanica Evropskog parlamenta iz Njemačke
 • Nevena Ružić, Služba Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije
 • Nataša Pirc Musar, advokatica i bivša Povjerenica za informacije Slovenije
 • Aleksandar Todorović, OCCRP, Bosna i Hercegovina
 • Ásta Helgadóttir, poslanica Piratske partije u parlamentu Islanda
  Prof. Rainer Kuhlen, Univerzitet Konstanc, Njemačka
 • Stevan Dojčinović, KRIK/OCCRP, Srbija
 • Jeanette Hofmann, direktorica Instituta za Internet i društvo Univerziteta Humbolt, Njemačka
 • Peter Sunde, Pirate Bay, Švedska
 • Paula Petričević, Ombudsmanka dnevnog lista „Vijesti“, Crna Gora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *