Poslanici ili službenici? Zaustaviti zloupotrebu zakona i rad na dva kolosjeka

Vijest da je poslanik vladajuće partije tokom obavljanja poslaničke funkcije zadržao radno mjesto u lokalnoj upravi, da bi ga napustio uz otpremninu, pokazatelj je da su linije između privatne, partijske i javne službe u Crnoj Gori isuviše zamagljene.

Prema pisanju dnevnih novina Vijesti, Radovan Obradović, poslanik Demokratske partije socijalista, 2015. godine je dobio otpremninu u iznosu od 15 000 eura, zato što je napustio radno mjesto savjetnika u Opštini Bijelo Polje.

Naime, Obradoviću je radni odnos u Opštini mirovao, navodno, po osnovu Zakona o radu, koji dozvoljava mirovanje radnog odnosa u slučaju izbora na “državnu funkciju” do isteka jednog mandata.

Ovakva primjena zakona u Obradovićevom slučaju je sporna zbog nekoliko razloga.

Prvi razlog je taj što se odredbe o mirovanju radnog odnosa iz Zakona o radu ne mogu direktno primjenjivati na državne i lokalne službenike.

Njihova prava i radni odnosi su uređeni posebnim zakonima: Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji ne prepoznaju mirovanje radnog odnosa službenika iz razloga biranja na neku “državnu funkciju”.

Logika koja se primjenjuje na zaposlene u privatnom ili nevladinom sektoru, ne može se primjenjivati na zaposlene u državnoj upravi i lokalnim upravama. Priroda posla i ovlašćenja javnih službenika stavljaju ih u naročito osjetljiv položaj, kako sa stanovišta politizacije, tako i sa stanovišta sukoba interesa.

Drugi razlog leži, osim u ustavnoj podjeli vlasti, i u samom principu političke neutralnost službenika.

Zaposleni u lokalnoj i državnoj upravi dužni su da se uzdržavaju od političkih uvjerenja, dok, ukoliko ih ispolje tokom vršenja poslova, to se smatra težom povredom službene dužnosti.

Obradovićev slučaj, nažalost, nije usamljen.

Tako je u prethodnom periodu i slučaj poslanika Zorana Jelića, koji je istovremeno bio savjetnik u Zavodu za zapošljavanje, i za to primao platu, zadobio pažnju javnosti.

Institut alternativa stoga apeluje na nadležne organe, u prvom redu, na Agenciju za sprječavanje korupcije i Upravnu inspekciju, da preduzmu odgovarajuće korake protiv ovakve prakse, čije su stvarne razmjere nepoznate.

Usko tumačenje Zakona o sprječavanju korupcije, da samo javni funkcioneri koji obavljaju poslove u državnoj i lokalnoj upravi ne mogu biti istovremeno poslanici i odbornici, ne smije biti alibi za zloupotrebu zakona i prenebregavanje podjele vlasti i principa političke neutralnosti.

Milena Milošević
Istraživačica javnih politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *