Politička pristrasnost može se utvrditi samo u zakonom propisanoj proceduri

Apelujemo na Vladu da se uzdrži od političke diskriminacije i donošenja odluka, koje nemaju zakonsko utemeljenje.

Prekid radnog odnosa zbog izražavanja političkih uvjerenja u vršenju poslova može uslijediti isključivo nakon sprovedenog disciplinskog postupka i odgovarajućeg obrazloženja, koje nismo vidjeli u odluci Generalnog sekretarijata Vlade objavljenoj u medijima.

Povodom vijesti da je referentu u Generalnom sekretarijatu Vlade uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa zbog navodnog izražavanja političkih uvjerenja u vršenju poslova, napominjemo da ova teža povreda službene dužnosti može biti utvrđena tek nakon zakonom propisane procedure.

Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima ispoljavanje političkih uvjerenja tokom vršenja poslova je teža povreda službene dužnosti, koja se utvrđuje u disciplinskom postupku, na osnovu inicijative neposrednog rukovodioca ili starješine organa.

Generalnom sekretarijatu Vlade smo uputili zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim, osim uvida u objavljeno rješenje o prestanku radnog odnosa, tražimo i odluku o pokretanju disciplinskog postupka i izrečenoj disciplinskoj mjeri.

U slučaju da je ova zakonom utvrđena procedura izostala, napominjemo da odluka o prestanku radnog odnosa nije pravno utemeljena i otvara prostor za sumnju da je riječ o političkoj diskriminaciji. Odluka o prestanku radnog odnosa, koju smo vidjeli u medijima, sadrži samo opšte pozivanje na Zakon, bez bližeg navođenja činjenica i okolnosti.

Institut alternativa je ranije ukazivao na potrebu da se bliže definiše načelo političke neutralnosti državnih službenika, naročito u svijetlu činjenice da su u praksi česte situacije da su državni službenici istovremeno odbornici političkih partija na lokalnom nivou.

Međutim, naša inicijativa tada nije prihvaćena, dok ni aktuelna Vlada nije uvrstila bolja normativna rješenja o sprječavanju neprimjerenog političkog uticaja na javnu upravu u svoje strateške prioritete.

Milena Muk

Institut alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *