Pismo članova Savjeta za razvoj nevladinih organizacija iz reda nevladinih organizacija predsjedniku Vlade

U nastavku integralno prenosimo pismo koje su članovi Savjeta za razvoj nevladinih organizacija, iz redova NVO, uputili predsjedniku Vlade Crne Gore

Poštovani predsjedniče Vlade,

Sa internet stranica Vlade smo obaviješteni da je Vlada na 173. sjednici održanoj dana 29.09.2016. godine usvojila ”Predlog efekata implementacije Strategije razvoja nevladinih organizacija 2014–2016. godine.”

Informišemo Vas da, ovaj dokument nije razmatran na sjednici Savjeta za razvoj nevladinih organizacija.

Predsjednica Savjeta je najprije zakazala sjednicu sa ovom tačkom dnevnog reda, koju je kasnije otkazala, tako da Savjet nikada nije raspravljao o ovom dokumentu.

Podsjećam Vas da je jedan od ključnih zadataka Savjeta, predviđen Odlukom o osnivanju ovog tijela, upravo davanje mišljenja o nacrtima propisa, odnosno strateškim i drugim dokumentima koji se odnose na rad i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori. Zanemarivanjem ove činjenice, i usvajanjem akata bez Mišljenja Savjeta, Vlada apsolutno obesmišljava ulogu i postojanje ovog savjetodavnog tijela, koje je formirala.

Ovo je eskalacija problema koji mjesecima obilježavaju rad Savjeta. Deset članova iz reda nevladinih organizacija 22. jula zatražili su da Predsjednica Savjeta pisano garantuje da ”će ubuduće mišljenja Savjeta biti prethodno poslata Savjetu na izjašnjenje i potvrdu, te u takvom potvrđenom obliku poslata Vladi.” Ovakav stav članova iz reda NVO je u skladu sa zajedničkom ocjenom da su predsjednica i Kancelarija za saradnju sa NVO (koja priprema Mišljenja i saopštenja Savjeta), pripremom i upućivanjem Vladi ”Mišljenja” Savjeta sa sjednice održane 06. jula, a u vezi sa Izvještajem o procesu donošenja Odluke o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, većinski usvojeno Mišljenje izmijenili i dopunili stavovima i ocjenama koje Savjet na sjednici nije usvojio. Predstavnici NVO ocijenili su da je ovakvim pristupom, takođe, obesmišljen rad ovog tijela, čiji usvojeni predlozi i zaključci kasnije mijenjaju svoju sadržinu i suštinu.

Članovi Savjeta iz reda NVO su, takođe, više puta tražIli da im se daju pisane garancije da će Savjetu biti blagovremeno dostavljana saopštenja za medije nakon održane sjednice, na prethodno upoznavanje, prije nego ista budu proslijeđena medijima.

Kako u međuvremenu nije bilo nikakvog konkretnog odgovora od Predsjednice Savjeta na naše zahtjeve, obavijestili smo ostale članove Savjeta, početkom septembra mjeseca, da nećemo učestvovati u radu ovog tijela iz navedenih razloga, a do dobijanja odgovora na iste.

U međuvremenu, osim što ostajemo bez bilo kakvog odgovora na naše zahtjeve, dobijamo i informaciju da Vlada usvaja akte iz nadležnosti Savjeta, a bez mišljenja ovog tijela.

Stoga očekujemo od Vlade, koja je formirala ovo savjetodavno tijelo, da obezbijedi i njegovo funkcionisanje, na način sto će, nakon upoznavanja ostalih članova Vlade sa ovim problemom donijeti zaključke :

da se obezbijedi pisani odgovor na zahtjev članova NVO od 22. jula a u vezi sa zahtjevima koji se odnose na pripremu Mišljenja Savjeta,

da se svaki akt koji se odnosi na razvoj NVO u Crnoj Gori usvaja samo uz prethodno Mišljenje Savjeta.

Ukoliko se ne unaprijedi rad i uloga Savjeta, mišljenja smo da ovakav Savjet ne služi unapređenju međusektorske saradnju i funkciji koju bi trebalo da ima.

Članovi/ice iz reda NVO:

Aleksandar Dedović, Alfa Centar

Ana Novaković, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Anica Maja Boljević, Fondacija za aktivno građanstvo (fAKT)

Veselin Šturanović, Fors Montenegro

Vladan Nikolić, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore

Igor Milošević, ADP Zid

Marina Vujačić, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG)

Mirela Korać, Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”

Snežana Kaluđerović, Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Stevo Muk, Institut Alternativa (IA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *