Panel diskusija: izazovi u borbi protiv korupcije u oblasti bezbjednosti i odbrane na Zapadnom Balkanu

Naša istraživačica, Dina Bajramspahić, bila je jedna od govornica na panelu BIRN-ove ljetnje škole istraživačkog novinarstva, održanom u ponedjeljak, 25. avgusta u Bečićima.

Panelom posvećenim izazovima u borbi protiv korupcije u oblasti bezbjednosti i odbrane na Zapadnom Balkanu završen je prvi dan petodnevne ljetnje škole istraživačkog novinarstva koju peti put za redom organizuje BIRN (Balkanska novinarska istraživačka mreža).

Moderatorka panela bila je Ana Petruševa, odgovorna urednica Balkan Insight-a i direktorica BIRN-ove kancelarije u Makedoniji, a ostali panelisti:

  • Alberto Bin, director NATO sektora za integreacije, partnerstvo i saradnju, koji je govorio o reformama u ovoj oblasti u Jugoistočnoj Evropi,
  • Katarina Đokić, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koja je predstavila stanje u Srbiji kada je u pitanju suzbijanje korupcije u oblasti odbrane.

Dina je govorila o problemima u nadzoru nad sektorom bezbjednosti i odbrane, ograničenjima parlamentarnog nadzora, unutrašnje i sudske kontrole u Crnoj Gori, kao i problemima u implementaciji ključnih antikorupcijskih mehanizama. Na panelu se govorilo i o postignutom nivou transparentnosti i odgovornosti i mogućnostima i metodama za istraživanje problematičnih pitanja u ovom sektoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *