Organizacije civilnog društva u Poljskoj i Mađarskoj podijelile svoja iskustva u kreiranju javnih politika

vodnevni trening “Učešće organizacija civilog društva u kreiranju javnih politika: Iskustva iz Poljske i Holandije“ održan je u Budvi, u Crnoj Gori, u periodu od 12. do 13. maja 2017. godine. Trening, koji je Institut alternativa organizovao u saradnji sa Centrom za evropske politike (CEP), okupio je organizacije članice TEN mreže i partnere iz Poljske i Mađarske, sa predstavnikom ReSPA (Regionalne škole za javnu upravu).

Učesnici su imali priliku da steknu znanje i uvid u karakteristike sistema kreiranja javnih politika u Poljskoj i Mađarskoj, iskustva OCD u procesu kreiranja javnih politika i druge dobre prakse učešća civilnog društva u ovim zemljama.
Trening, kojim su moderirali eksperti iz Poljske i Holandije, bio je interaktivan i omogućio je platformu za diskusiju i razmjenu mišljenja učesnika.

Gospodin Maciej Kolczyński, ekspert IDEA foundation iz Poljske govorio je o praksama kreiranja javnih politika i učešću OCD u Poljskoj, predstavljajući slučaj “Građani za demokratiju“ (“Citizens for Democracy“). Objasnio je da OCD u Poljskoj pate od ad-hoc, finansiranja zasnovanog na projektima, koje prijeti njihovoj održivosti i uticaju.

Gospodin Andrew Cartwright, saradnik istraživač na Centru za studije politika CEU, upoznao je učesnike sa sistemom kreiranja javnih politika u Mađarskoj i pružio uvid u najbolje prakse učešća OCD u ovom sistemu u Mađarskoj. Između ostalih iskustava, on je ukazao na činjenicu da je transformacija NUTS sistema u Mađarskoj bila vještačka i da je ostvarila negativan uticaj na saradnju OCD kao i njihovih kapaciteta da utiču na proces kreiranja javnih politika.

Trening je organizovan kao dio projekta „Podizanje kapaciteta i zagovaračkog potencijala OCD Višegradske grupe i Zapadnog Balkana“ koju sprovodi TEN mreža uz podršku Višegrad fonda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *