Opozicioni poslanici odbili da kontrolišu ANB

Članovi Odbora za odbranu i bezbjednost iz redova opozicije su propustili priliku da ostvare uvid u zakonitost ostvarivanja jedne od najkontraverznijih nadležnosti svake obavještajne službe, pa i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Ipak, nakon što su članovi odbora iz vladajuće većine ostvarili uvid, Odbor bi trebao da pripremi i usvoji izvještaj o ovoj posjeti, sa ocjenom stepena zakonitosti i rezultata primjene mjera tajnog nadzora.

Posebno je važno da Odbor zvanično istakne svoju ocjenu kvaliteta informacija koje su im pružene od strane ANB, odnosno kojoj vrsti dokumenata i informacija su članovi odbora imali pristup, pod kojim uslovima i sa kakvim ograničenjima.

Odbor bi trebao da u svom izvještaju preporuči mjere kojima bi se izbjegle situacije poput jučerašnje kada je dio članova odbora odbio da učestvuje pod uslovima zahtijevanim od ANB.

Ove mjere bi trebale da uključe i detaljno propisivanje bezbjednosnih procedura za pristup poslanika informacijama u prostorijama ANB.

U interesu je ostvarivanja kontrolne funkcije Skupstine i jačanja povjerenja u rad bezbjednosnih institucija da se što prije stvore uslovi za nesmetano ostvarivanje redovnih kontrola primjene mjera tajnog nadzora.

Odbor za bezbjednost i odbranu bi trebao da pokrene postupak za primjenu istovjetne kontrole i kod Uprave policije.

(Izjava Predsjednika Upravnog odbora Instituta Alternativa Steva Muka, povodom odbijanja članova Odbora za bezbjednost i odbranu iz opozicionih stranaka da uđu u prostorije Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) usljed obaveze pretresa i ostavljanja mobilnih telefona na ulazu. Članovi Odbora su namjeravali da izvrše kontrolu zakonitosti u obavljanju mjera tajnog prisluškivanja od strane ANB)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *