Okrugli sto: Izazovi razvoja kombinovane socijalne politike u Crnoj Gori – iskustva Hrvatske

Institut alternativa je organizovao okrugli sto na temu „Izazovi razvoja kombinovane socijalne politike u Crnoj Gori – iskustva Hrvatske“. Okrugli sto je početni korak u realizaciji projekta „Izazovi razvoja kombinovane socijalne politike u Crnoj Gori“.

Cilj ovog projekta je da se podstakne razvoj kombinovane socijalne politike sa naglaskom na razvoj civilnog društva, kao važnog aktera socijalnih reformi i decentralizacije sistema socijalog staranja.

Na okruglom stolu je govorio prof. dr. sc. Gojko Bežovan, redovni profesor na katedri za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je predstavio iskustva i rezultate razvoja kombinovane socijalne politike u Hrvatskoj.

Prof.dr. sc Gojko Bežovan je i predsjednik Centra za razvoj neprofitnih organizacija CERANEO, think tank organizacije koja prikuplja, analizira i istražuje probleme u području socijalne politike podstičući inovativne pristupe njihovog rješavanja.

Učesnici okruglog stola su bili predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, lokalne samouprave, privatnih i javnih ustanova socijalne zaštite, nevladinih organizacija, koje se bave različitim socijalnim pitanjima, UNDP-a i Instituta za strateške studije i projekcije.

U aktuelnom procesu reforme sistema socijalne zaštite afirmisani su osnovni principi razvoja socijalne politike uopšte, koji podrazumijevaju zajedničko djelovanje svih relevantnih socijalnih aktera u crnogorskom društvu, uzajamnu saradnju i koordinaciju, jačanje uloge lokalnih zajednica, privatizaciju socijalnih usluga, podsticanje razvoja socijalnih preduzeća i aktiviranje samih korisnika mjera zaštite i socijalnih transfera, čija je uloga u pozitivnom zakonodavstvu potpuno pasivna.

Sljedeća faza projekta je istraživanje, koje će dati objektivnu sliku o nivou uspostavljene saradnje između svih aktera socijalne politike u Crnoj Gori i ukazati na aktuelne probleme, ali i mogućnosti prevazilaženja istih. Učesnici okruglog stola su podržali ideju projekta i izrazili spremnost da daju pun doprinos njegovoj realizaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *