Održane dvije obuke o rodnom budžetiranju

Institut alternativa (IA) organizovao je dvije dvodnevne obuke pod nazivom “Programsko budžetiranje kroz rodne naočare”, kao nastavak napora da se državnim službenicima i službenicama približi pojam rodno odgovornog budžetiranja.

Obuke, koje su se održale od 27. do 30. maja u hotelu Palas u Petrovcu, imale su za cilj da oko 30 službenika/ca upoznaju sa osnovnim pojmovima o rodnom budžetiranju i osposobe za prepoznavanje rodne komponente u budžetskim programima i njihovim elementima.

Na praktičnim primjerima, učesnicama i učesnicima je približen ovakav koncept upravljanja javnim finansijama, te predočeno zašto je rodno odgovorno budžetiranje uopšte tema javnih politika.

Tokom obuka, učesnici su imali priliku da definišu rodno odgovorne ciljeve, odrede rodne komponente budžetskih programa, te da osmisle aktivnosti koje podržavaju rodnu ravnopravnost. Pored toga, upoznali su se sa ključnim alatima za orodnjavanje budžeta i osmislili indikatore uz pomoć kojih se može mjeriti uspješnost sprovedenih aktivnosti.

Dvodnevnoj obuci je prisustvovalo oko 30 službenika i službenica iz više državnih institucija: Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva pravde, Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Sudskog i Tužilačkog savjeta, Uprave za željeznice, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, Crvenog krsta Crne Gore, Fonda za zdravstveno osiguranje, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, MONSTAT-a i Fonda PIO.

Obuku je organizovao Institut alternativa u okviru projekta “Programsko bužetiranje kroz rodne naočare”, uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *