Obilježena druga godina primjene Zakona o parlamentarnom nadzoru

Institut alternativa je organizovao okrugli sto pod nazivom “Druga godina primjene Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane”, uz podršku Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF).

Uspjeli smo da okupimo sve relevantne učesnike procesa parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane i sprovedemo sadržajnu raspravu o ispunjavanju odredbi Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane u toku 2012. godine.

Za potrebe ovog skupa, pripremili smo i monitoring izvještaj o aktivnostima Odbora za bezbjednost i odbranu u 2012. godini na ispunjavanju zakonskih nadležnosti.

Evo nekih nalaza iz monitoring izvještaja o primjeni Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane u toku 2012. godine:

U toku 2012. godine, dijelom zbog parlamentarnih izbora, učinjen je korak unazad u odnosu na ispunjavanje nadležnosti i mjera previđenih Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane. Značajan broj aktivnosti iz Plana vršenja nadzora nije sproveden.

Godinu za nama karakterisala je pasivnost i poslanika vladajuće većine i poslanika opozicije u pogledu iniciranja mehanizama parlametnarnog nadzora. Upućene su samo dvije inicijative za održavanjem kontrolnog saslušanja, a nijedna za konsultativno saslušanje. Među neispunjenim obavezama, svakako su najznačajnije razmatranje izvejštaja o radu Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U toku 2012. godine Odbor nije koristio nijedan od brojnih mehanizama kojima raspolaže kada je u pitanju kontrola nad primjenom mjera tajnog nadzora. Ovo je posebno problematično, ukoliko imamo u vidu da se parlametnarni nadzor u ovoj oblasti nije sprovodio ni u toku 2011. godine.

Skupština je isključena iz odlučivanja o upućivanju pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovne misije u inostranstvu, niti biva informisana o njihovim aktivnostima. Saradnja sa civilnom društvom je značajno opala u odnosu na 2011. godinu, prije svega zbog neodržavanja planiranih konsultativnih saslušanja.

Mehanizam posjete je neprecizno definisan, a Odbor ne usvaja izvještaje o realizovanim posjetama. Skupština na plenumu ne raspravlja o izvještajima o parlametnarnom nadzoru koje Odbor u toku godine podnosi (a tokom 2012. godine ih je bilo devet). Situacija po pitanju rodne ravnopravnosti u Odboru nije popravljena prilikom formiranja novog sastava nakon izbora.

Radnu verziju izvještaja koji je predstavljen na okruglom stolu možete pronaći ovdje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.