Obilježena druga godina primjene Zakona o parlamentarnom nadzoru

Institut alternativa je organizovao okrugli sto pod nazivom “Druga godina primjene Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane”, uz podršku Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga iz Ženeve (DCAF).

Uspjeli smo da okupimo sve relevantne učesnike procesa parlamentarnog nadzora nad sektorom bezbjednosti i odbrane i sprovedemo sadržajnu raspravu o ispunjavanju odredbi Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane u toku 2012. godine.

Za potrebe ovog skupa, pripremili smo i monitoring izvještaj o aktivnostima Odbora za bezbjednost i odbranu u 2012. godini na ispunjavanju zakonskih nadležnosti.

Evo nekih nalaza iz monitoring izvještaja o primjeni Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane u toku 2012. godine:

U toku 2012. godine, dijelom zbog parlamentarnih izbora, učinjen je korak unazad u odnosu na ispunjavanje nadležnosti i mjera previđenih Zakonom o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane. Značajan broj aktivnosti iz Plana vršenja nadzora nije sproveden.

Godinu za nama karakterisala je pasivnost i poslanika vladajuće većine i poslanika opozicije u pogledu iniciranja mehanizama parlametnarnog nadzora. Upućene su samo dvije inicijative za održavanjem kontrolnog saslušanja, a nijedna za konsultativno saslušanje. Među neispunjenim obavezama, svakako su najznačajnije razmatranje izvejštaja o radu Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U toku 2012. godine Odbor nije koristio nijedan od brojnih mehanizama kojima raspolaže kada je u pitanju kontrola nad primjenom mjera tajnog nadzora. Ovo je posebno problematično, ukoliko imamo u vidu da se parlametnarni nadzor u ovoj oblasti nije sprovodio ni u toku 2011. godine.

Skupština je isključena iz odlučivanja o upućivanju pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovne misije u inostranstvu, niti biva informisana o njihovim aktivnostima. Saradnja sa civilnom društvom je značajno opala u odnosu na 2011. godinu, prije svega zbog neodržavanja planiranih konsultativnih saslušanja.

Mehanizam posjete je neprecizno definisan, a Odbor ne usvaja izvještaje o realizovanim posjetama. Skupština na plenumu ne raspravlja o izvještajima o parlametnarnom nadzoru koje Odbor u toku godine podnosi (a tokom 2012. godine ih je bilo devet). Situacija po pitanju rodne ravnopravnosti u Odboru nije popravljena prilikom formiranja novog sastava nakon izbora.

Radnu verziju izvještaja koji je predstavljen na okruglom stolu možete pronaći ovdje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *