O evropskim integracijama u doba koronavirusa na Radiju Crne Gore

Naša Dina Bajramspahić je gostujući u emisiji o evropskim integracijama na Radiju Crne Gore komentarisala reakciju evropskih institucija na pandemiju koronavirusa, poziciju EU prema Zapadnom Balkanu u novonastaloj situaciji, kao i mogući uticaj pandemije na evropske integracije Crne Gore.

Petnaestominutni intervju sa novinarkom Oliverom Slavnić poslušajte ovdje:

Nekoliko akcenata iz intervjua:

”Sporu i pasivnu reakciju evropskih institucija na pandemiju koronavirusa uslovila je, između ostalog, i sama činjenica da su demokratski sistemi po pravilu sporiji od nedemokratskih i to što evropske institucije zavise od nacionalnih refleksa koje dobijaju iz ključnih vlada Evropske unije”, istakla je Bajramspahić za Radio Crne Gore, dodajući da ”evropska pasivnost jeste imala svoju cijenu i da su počeli da djeluju tek kada su postali svjesni posljedica takvog stanja”.

Bajramspahić smatra i da se takav odgovor Brisela može pripisati svojevrsnom strahu, ali ne samog Brisela kao simbola EU, nego prije nacionalnih vlada čije su prve reakcije bile zadržati sve svoje resurse za sebe i okrenuti se nacionalnom rješenju. ”Međutim, ne možete imati nacionalno rješenje za globalni problem”, dodala je ona, i zaključila da je dugo vremena trebalo da nekoliko nacionalnih vlada, naročito sjevernih država EU, shvate kakve će posljedice imati takva pozicija.

Odgovarajući na pitanje da li je podrška državama koje još nisu članice i ZB bila očekivana, Bajramspahić navodi da to i nije bilo u potpunosti očekivano, te da je brza i dinamična reakcija Kine uticala na Brisel da se zapita koje će biti posljedice nedovoljno solidarnih politika koje su bile u tom trenutku, što je dovelo do toga da politike prema Zapadnom Balkanu budu povoljne i u našu korist.

Bajramspahić je naglasila i da ovom trenutku nema javno dostupnih informacija o praćenju trošenja novca koji je Crna Gora dobila od Evropske unije, a što je izuzetno važno,  te da bi Vlada morala da pokaže odgovornost i ozbiljnost i da trošenje tog novca učini maksimalno fer i transparentnim.

”Mi smo se borili i za transparentnost u vezi trošenja sredstava koja građani doniraju za borbu protiv covid-a 19,  pri čemu je napravljen određeni pomak jer Vlada sada objavljuje kakve-takve izvještaje jednom nedjeljno. To je tek prvi korak, a mi ćemo pratiti situaciju u vezi sa tim i generalno situaciju u vezi sa budžetom na nacionalnom i lokalnom nivou”, kazala je Bajramspahić.

Na pitanje možemo li naslutiti hoće li ovo uzdrmati sadašnje okvire Unije u finansijskom i smislu forme, Bajramspahić odgovara: ”Puno je paralelnih problema koji se odvijaju istovremeno i koji drmaju Evropsku uniju. Počevši od prvih reakcija EU koje su bile neadekvatne, zabrane izvoza medicinske opreme određenih država, neuspješnih pregovora oko programa ekonomske pomoći, kao i krize vladavine prava u nekim zemljama članicama, naročito u Mađarskoj.”

”Bez obzira na svu kritiku i sve probleme o kojima smo govorili, EU je i dalje najbolje moguće rješenje za nas i mora da bude naš prioritet. Čak i ako Evropskoj uniji proširenje ne bude prioritet, mi moramo da odradimo svoje zadatke i nemamo nikakvih izgovora i ne smijemo ih imati”, zaključila je Bajramspahić.

Koje su to trenutno pozitivne stvari koje se tiču zemalja Zapadnog Balkana? Da li će izvještaji o napretku biti objavljeni u redovnom terminu? Šta će biti sa poglavljem 8, kao i da li imamo pomaka u ključnim poglavljima 23 i 24?

Odgovore na ova i ostala pitanja poslušajte klikom na audio snimak. 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *