Novo nasilje kao posljedica relativizacije zločina

Snažno osuđujemo napad na aktiviste i aktivistkinje Fonda za humanitarno pravo (FHP), Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i foruma ZFD na profašističkoj promociji knjige ratnog zločinca Vojislava Šešelja u Beogradu.

U srijedu veče, 5. februara, u Opštini Stari grad u Beogradu, održana je promocija knjige “U Srebrenici nije bilo genocida”, ratnog zločinca, lidera Srpske radikalne stranke i narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije, Vojislava Šešelja. Na promociju je došlo i šestoro aktivista i aktivistkinja iz organizacija za zaštitu ljudskih prava s namjerom da prisutnima podijele dosije FHP-a „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“. Oni su u tome spriječeni, a tom prilikom su i fizički napadnute Nataša Kandić, osnivačica FHP-a i Nataša Govedarica, direktorka foruma ZFD u Srbiji, koje su učesnici promocije oborili na zemlju, a zatim izgurali iz zgrade.

Promocija još jedne knjige u državnim ustanovama u Srbiji, u kojoj se na nekoliko hiljada strana negira da je u Srebrenici sproveden genocid, uprkos više pravosnažnih presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, potvrđuje da relativizacija ratnih zločina u Srbiji nije incident već, nažalost, dominantan i prihvaćen pristup.

Tim prije je od izuzetnog i nacionalnog i regionalnog značaja hrabri, dragocjeni napor naših koleginica i kolega da dignu glas protiv opasne manipulacije činjenicama i negacije ljudskih prava.

Negiranje genocida u Srebrenici, koji su utvrdili Međunarodni sud pravde, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal) i nacionalni sudovi u više presuda, predstavlja govor mržnje koji ne štiti sloboda izražavanja.

Ovaj incident naglašava potrebu uspostavljanja REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločitima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001) za što se i mi i kolege iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije zalažemo već duže od deceniju. Utvrđivanje činjenica u vezi ratova na teritoriji bivše Jugoslavije i kritičko sagledavanje prošlosti, uspostavljanje pravde za žrtve i kažnjavanje počinilaca neophodna su osnova za izgradnju trajnog mira u regionu i brana pogubnom nacionalizmu i fašizmu. 

Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava (HRA)
Rade Vujović, Udruženje profesora istorije Crne Gore (HIPMONT)
Milka Tadić Mijović, Centar za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori (CIN CG)
Ana Novaković Đurović, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)
Milena Perović Korać, Monitorov centar za demokratiju i medije (MCDM)
Ana Nenezić, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI)
Maja Raičević, Centar za ženska prava
Ivana Vujović, Juventas
Sabina Talović, Bona Fide
Ervina Dabižinović, ANIMA
Stevo Muk, Institut alternativa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *