Nevladine organizacije će pratiti sprovođenje reformi u oblastima koje čine pregovaračko poglavlje 23

Na inicijativu i u koordinaciji Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) formirana je Koalicija nevladinih organizacija za praćenje toka pregovora u okviru poglavlja 23. Dugoročni cilj djelovanja Koalicije je doprinos ostvarivanju osjetnog poboljšanja života građana i građanki Crne Gore.

Koaliciju čine organizacije sa višegodišnjim iskustvom u radu u oblastima koje čine pregovaračko poglavlje 23 i to: Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Juventas, Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za monitoring (CEMI), Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), LGBT Forum Progres, Institut alternativa, Evropski pokret u Crnoj Gori, NVO Sigurna ženska kuća, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Centar za ženska prava, Fondacija za stipendiranje Roma, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, Centar za antidiskriminaciju „EKVISTA“ i NVO Anima.

Članice Koalicije su prošle višemjesečni proces obuka na teme sadržaja poglavlja 23., metodologije monitoringa i izvještavanja i kreiranja komunikacione strategije od strane hrvatske ad hoc Koalicije NVO za praćenje pregovora u području poglavlja 23, prve ove vrste u regionu. Takođe, imale su priliku razgovarati sa najznačajnijim akterima iz civilnog i javnog sektora u Republici Hrvatskoj, kao i predstavnicima Delegacije EU u Republici Hrvatskoj. Obuke i konsultacije su sastavni dio projekta koji CRNVO realizuje u partnerstvu sa Centrom za mirovne studije iz Zagreba, a čiji je ključni rezultat upravo formirana Koalicija.

Pozdravljamo otvaranje procesa pregovora sa Crnom Gorom i najavljujemo da ćemo pažljivo pratiti proces sprovođenja reformi u oblastima pravosuđa, osnovnih ljudskih prava i sloboda i antikorupcijskih politika koje čine poglavlje 23 tokom cijelog pregovaračkog procesa, redovno informisati domaću i međunarodnu javnost o svim nedostacima i pozitivnim pomacima u ovim oblastima i zagovarati izmjene u zakonodavnom, insituticionalnom i implementacionom okviru koje će trajno uticati na unaprjeđenje stanja ljudskih prava građana i građanki Crne Gore i obezbjeđivanje visokog stepena vladavine prava.

Takođe, smatramo da Vlada Crne Gore ne smije ponoviti grešku pojedinih zemalja članica EU u kojima je pregovarački proces karakterisao visok stepen tajnosti, te da od početka pregovaračkog procesa mora obezbijediti kontinuitet u informisanju građana i građanki o toku samog procesa i efektima planiranih i ostvarenih reformi na poboljšanje njihovog svakodnevnog života.

Stoga pozivamo Vladu Crne Gore da princip transparentnosti sadržan u brojnim usvojenim strateškim dokumentima oživi tokom pregovaračkog procesa i blagovremeno pruži na uvid javnosti: mjerila za otvaranje i kasnije za zatvaranje poglavlja 23 i ostala poglavlja, akcione planove za implementaciju mjerila za poglavlje 23 i ostala poglavlja, izvještaje o implementaciji obaveza definisanim mjerilima za poglavlje 23 i ostala poglavlja i pregovaračke pozicije Crne Gore za poglavlje 23 i ostala poglavlja.

Koalicija je otvorena za sve nevladine organizacije koje svojim znanjem i iskustvom žele dati doprinos suštinskim promjenama u oblasti ljudskih prava, borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa u Crnoj Gori, a istovremeno dijele vrijednosti i uvjerenja oko kojih su se okupile i postojeće članice Koalicije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *