Nerealna očekivanja

Stevo MukVlada po slovu Ustava vodi unutrašnju i spoljnu politiku. Nevladine organizacije imaju nepisanu obavezu komunikacije i saradnje sa Vladom. Vlada ima zapisanu obavezu saradnje sa nevladinim organizacijama. Naročito nevladine organizacije koje proučavaju javne politike i nude rješenja, moraju po definiciji sarađivati sa javnim institucijama. Preporuke i predlozi koje nudimo upućene su donosiocima odluka. U prvom redu Vladi i Skupštini. Vlada bi morala da sarađuje kako sa onima koji imaju pozitivno mišjenje o njenom radu, tako i još više sa onima koji imaju prigovore i kritike, a ponajviše sa onima koji imaju i predloge i rješenja.

U vrijeme Vlade Igora Lukšića, jedna pozitivnija klima je vladala u odnosima sa nevladinim organizacijama. Bilo bi važno da nova Vlada jasno poruči kako neće učiniti nijedan korak unazad u odnosu na ono što je bio odnos ranije Vlade prema nevladinim organizacijama. To podrazumijeva dalju dosljednu primjenu Uredbe o načinu i postupku saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija i Uredbe o postupku sprovođenja javne rasprave.

Naročito je važno da nova Vlada proaktivno obezbijedi da se novi zakon o slobodnom pristupu informacijama dosljedno i posvećeno sprovodi u praksi.

U pogledu kontrole trošenja javnog novca neophodno je radikalno promijeniti kulturu odgovornosti. Umjesto izostanka svakog oblika odgovornosti, od discipinske, prekršajne preko krivične do političke, potrebno je na svim nivoima utemeljiti odgovornost i disciplinu. Umjesto da kršenje zakona bude preduslov napredovanja, to mora biti razlog trajnog ograničenja za obavljanje državnih poslova.

Novi mandatar bi zato morao prelistati dosadašnje izvještaje DRI i vidjeti koji kadrovi njegove, i koalicionih partija nisu zadovoljili. Takvima se mora zahvaliti, a svakako ne uzimati u obzir za nove funkcije. Potrebno je obezbijediti punu primjenu preporuka Državne revizorske institucije, a Vlada ima odgovornost da uspostavi funkcionalan sistem internih finansijskih kontrola. Imperativ za sve institucije mora biti racionalnije planiranje javnih nabavki, blagovremeno sprovođenje postupka javnih nabavki i kontrola izvršenja ugovora. Svi ugovori ali i izvještaji o izvršenju ugovora o javnim nabavkama moraju biti javni.

Vlada treba da se povuče iz uticaja nad Državnom komisijom za kontrolu postupka javnih nabavki i obezbijedi njenu punu zakonsku i finansijsku nezavisnost.

Ako je Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisala da svi ugovori na lokalnih uprava moraju biti objavljeni na internetu, nema razloga da isto ne propiše i za organe državne uprave i druge budžetske potrošače.

Potrebno je obezbijediti kvalitetnu koordinaciju i punu primjenu strategije reforme javne uprave. Biće to nemoguće ukoliko klijentelizam i politička korupcija nadvladaju javni interes, ukoliko se koalicioni dogovori obiju o glavu uspostavljanja sistema zapošljavanja i napredovanja u državnoj službi na osnovu zasluga. Neće biti dobro ako se plan racionalizacije javne uprave odloži zarad novih ministarskih i pomoćničkih fotelja i radnih mjesta za partijske aktiviste.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora započeti jasnom i ubjedljivom informacijom o stanju istraga u svim onim slučajevima i aferama koje su pokrenute u proteklim godinama. U tom smislu bi prava revolucija bio kompromis vlasti i opozicije o prvim ljudima policije i tužilaštva. Policijski i tužilački poslovi su takvi da ne predstavljaju posebnu praktičnu politiku, već konkretnu i nedvosmislenu akciju. Ako je deklarisani cilj većine i manjine isti, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, onda postoji prostor za dogovor u vezi sa prvim ljudima policije i tužilaštva.

Više od svega, bilo bi dobro da nova Vlada stari “rat” protiv “opozicionih“ nevladinih organizacija i medija nastavi novim sredstvima, transparentnošću, ubjedljivom argumentacijom i uključivanjem javnosti u najranije faze procesa odlučivanja.

Bez obzira na naša iskustva, mišljenja i stavove u vezi sa Đukanovićem i DPS, ovoj kao i svakoj drugoj Vladi, po starom dobrom običaju, treba poželjeti sreću i dati sto dana da potvrdi ili demantuje očekivanja svojih vjernika i skeptika. Preporuke Instituta Alternativa sadržane su u analizama koje smo objavili proteklih godina, a neka (ne)realna očekivanja i u ovoj kolumni.

Stevo Muk
Predsjednik Upravnog odbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *